Po několika únicích a více než dost spekulacích se Blizzard konečně rozhodl uložit všechny zvěsti k ledu a přinést klíčové informace oficiálně. S vydáním Overwatch 2 za necelé tři týdny nejvyšší čas.

V první řadě jsme se dočkali gameplay traileru na novou postavu. Třetí novou, která bude hned v první den dostupná, a zároveň po více než 3 letech první z role supportů.

Konkrétně se bavíme o Kiriko. Healera, který stejnou měrou léči, jako poškozuje. A od Moiry není daleko jenom v jednom ohledu. Jejím hlavním útokem je Healing Ofuda. Talismany, které se dokážou zaměřit na vašeho spoluhráče a chvíli trvá, než se k němu dostanou. Budete tak muset spíše předpovědět, kdy někdo z vašeho týmu dostane poškození a uzdravit ho trochu dříve.

K obraně i útok pak můžete použít „schopnost“ Kunai, která je, doufám, celkem samovysvětlující. Stejně tak má Kiriko schopnost šplhu po zdi po vzoru Hanza a Genjiho.

Nejzajímavější jsou ale rozhodně její dovednosti. Swift Step je mobilní dovednost, která vám dovolí se teleportovat k vašemu spoluhráči. A to i přes zdi. Protection Suzu je zase podpůrná schopnost. Takový malý projektil, který můžete hodit, podobně jako granát Any, a v malém prostoru ovlivnit vaše spoluhráče. A to jednak tím, že jim dáte chvilkovou nezranitelnost, tak především tím, že jim zrušíte negativní efekty. EMP od Sombry, uspávací šipky nebo granát od Any, Earthsatter od Reinhardta, zapálení od Ashe... Všechno má jít zrušit.

A v neposlední řadě je tu samozřejmě ultimátní schopnost. V tomto případě Kitsune Rush. Vyvolání lišky, která před vás udělá cestu a dá vám i vašim spoluhráčům vyšší rychlost i střelbu. Jenom vašim spoluhráčům potom sníží cooldowny schopností. Téměř libovolný dive tým vás bude milovat.

Dovolím si tvrdit, že většinu lidí bude ovšem o něco víc zajímat to, jak se to právě má s těmi Battle Passy, odemykáním hrdinů a tak podobně. To Blizzard detailně popsal na svém webu, ale abych tedy shrnul to nejpodstatnější…

Každých 9 týdnů začne nová sezóna, v rámci níž dojde na update hry včetně nového Battle Passu. Ten každou druhou sezónu nabídne nového hrdinu, kterého si hráči budou muset odemknout. Pokud si za cenu 1000 Overwatch Coins (10 dolarů) Battle Pass koupíte, dostanete přístup k novému hrdinovi hned; alternativně se dá odemknout zdarma, ale až na 55. úrovni Battle Passu. Což lze aktuálně jen spekulovat, jak dlouho zabere se tam dostat. Battle Pass by nicméně měl nabízet místo klasických 100 úrovní „jenom“ 80. 55. úroveň je tak spíše někde v 3/4 než k začátku a několik týdnů jeho plnění nejspíš zabere.

V případě první sezóny je ale situace trochu odlišná. První dva noví hrdinové, Sojourn a Junker Queen, budou zdarma úplně. Kiriko bude také zdarma pro ty, kteří vlastní první Overwatch. Pokud přitom nějakou sezónu minete, hrdinové budou zpětně odemykatelní skrze nějaké více nespecifikované výzvy.

Jak to tak u Battle Passů bývá, součástí těch v Overwatch 2 samozřejmě bude řada kosmetických předmětů. Kromě skinů, highlight inter, sprejů, emotů ap. jde i o nové typy předmětů. Jako jsou tituly ke kartičkám hráčů, přívěšky na zbraně nebo „suvenýry“.

Mj. se také můžeme těšit na Mythic skiny, resp. každou sezónu jeden, a má jít o vysoce upravitelné skiny. Ten první, s Genjim, jsme mohli vidět už předtím. Jenom se nevědělo, jestli bude tedy skutečně v rámci Battle Passu.

Co zamrzí asi nejvíce je ovšem návratnost. Jak jste si mohli všimnout, v seznamu odměn za Battle Pass totiž nejsou samotné Overwatch Coins. A ty půjdou získat jen dvěma způsoby: buď si je můžete přímo koupit, nebo je získat plněním týdenních výzev. To by samozřejmě takový problém nebyl, ale z oficiálního obrázku lze vydedukovat, že za jednu sezónu budete moci získat maximálně 540 Overwatch Coins, což je samozřejmě poněkud méně než potřebných 1000. Dostatek měny tak můžete získat každou druhou sezónu, což odpovídá intervalu, kdy se budou objevovat noví hrdinové, ale stejně…

V aktuální chvíli je to nicméně spekulace na naší straně, ale myslím, že málokdo bude věřit v něco jiného.

Alespoň to můžu zakončit na o něco pozitivnější notě. Krátce po vydání hry totiž dojde i na první event. Od 25. 10 do 8. 11. bude probíhat pokračování Junkenstein's Revenge s názvem Wrath of the Bride.

Overwatch 2 bude spuštěno 4. 10. tohoto roku jako free-to-play pro PC a konzole.