Konečně se všichni můžeme podívat na první gameplay záběry z dlouho slibované nové hry od pražského nezávislého studia FiolaSoft. Po akční arkádové adventuře PacIn: Nermessova pomsta a logické plošinovce Blackhole se tým okolo Filipa Krauchera (zakladatele a spolumajitele INDIANa) rozhodl jít ještě dál a dnes prostřednictvím amerického serveru IGN světu představuje Matcho.

Matcho vzniká na Unreal Enginu 4 a jedná se o dobrodružnou akci z pohledu první osoby s jedinečnou mechanikou spoj-tři. Hratelnost je postavena na tom, že se musíte rychle pohybovat, rychle myslet, označit tři nebo více nepřátel stejné barvy, vytvořit spojení a sledovat, jak nepřátelé mizí v ohromujících explozích. Takto můžete vytvářet komba, jež povedou k vyššímu skóre.

Co se příběhu týče, Matcho je zasazeno do stejného universa jako Blackhole. Hrát budete za Maxe, jenž je obdařen speciálními schopnostmi, které jsou pro něj zároveň nemocí a nebezpečím pro všechny ostatní. Tyhle schopnosti se mu budou hodit v bitvě s mimozemskými a podivnými tvory připomínajícími brouky. Na ty totiž standardní lidské zbraně vůbec neplatí. Max se díky svým nebezpečným schopnostem stává jedinou nadějí lidstva v boji s brouky a osobou, která může najít generála, kterého mimozemšťané unesli. Zároveň je to šance pro Maxe najít lék na svou nemoc.

„Když mi byly tři roky, vyvinula se u mě divná nemoc. Bolí mě celé tělo, v rukách mi proudí divná energie a já nevím, co s tím dělat... A když se ve mně všechno nakupí... Zničím vždy vše, na čem mi záleží,“ říká Max v příběhovém traileru s následnou ukázkou jeho děsivé moci, kterou se bude snažit dostat pod kontrolu i díky vybavení, které mu bude vyrobeno.

Jak si můžete ověřit ve tříminutovém příběhovém gameplay traileru, hlavní hrdina Max je vtipálek, což se promítá do celého humorně laděného příběhu. V něm nepůjde o zběsilou akci, nýbrž o chytrý taktický boj, řešení hádanek a zdolání plošinovkových výzev. Chybět nebude parkour s běháním po stěně nebo využívání dvojitých skoků a energetického háku.

„Procházejte řadou napínavých plošinovkových výzev, řešte důmyslné hádanky a mluvte s mnoha sympatickými postavami, které v roli Maxe potkáte. Matcho je naše vlastní pojetí moderního superhrdinského příběhu s dechberoucím vizuálním zpracováním, které pohání Unreal Engine 4,“ dočteme se na Steamu.

České a slovenské hráče potěšíme potvrzením české lokalizace nejen ve formě textu, ale také dabingu.

KLÍČOVÉ VLASTNOSTI:

  • Intenzivní a chytré taktické boje postavené na konceptu match-3 střílečky.
  • Oslnivá grafika poháněná Unreal Engine.
  • Nelineární, humorem nabitý děj s několika konci.
  • Rozsáhlý vestavěný parkourový systém, který vám umožní běhat po stěně, využít dvojitý skok, vznášet se a vymrštit se jakýmkoli směrem.
  • Moderní pojetí chytrého designu hádanek a plošinovkových výzev.
  • Velkolepé kombo řetězce, které můžete naplánovat, pak provést a užít si je.
  • Obsazení barvitými postavami s plnohodnotným anglickým a českým dabingem.
  • Nastavení přístupnosti pro barvoslepé a vlastní možnosti obtížnosti.

Matcho vyjde na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Na další informace se můžete těšit už zítra, včetně příběhového traileru s českými titulky.