První velká aktualizace systémového softwaru konzole PlayStation 5 vyjde zítra a přinese nové funkce a vylepšení. V Sony se zaměřili na možnost přenášet hry pro PS5 na externí úložiště připojené přes USB i Share Play na konzolích PS5 a PS4.

Po nainstalování aktualizace budete mít možnost přenést hry pro PlayStation 5 na kompatibilní externí USB disk. Nyní je možné na externí disk instalovat pouze PS4 verze her. Přesto ale PS5 hry přes externí disk nebude možné hrát. Důvodem je, že hry pro PS5 jsou vytvořeny tak, aby využívaly ultra vysokorychlostní SSD disk, což by v tomto případě nesplňovaly.

„Je to skvělý způsob, jak rozšířit možnosti úložiště konzole PS5. Když budete chtít hrát, můžete hry pro PS5 bez problémů kopírovat zpět na interní disk konzole. Je to rychlejší, než je znovu stáhnout nebo kopírovat z disku,“ píše Sony na oficiálním blogu.

Dalším negativem je, že hry nebude možné stáhnout přímo na externí USB disk - nejprve je bude nutné stáhnout a nainstalovat na interní SSD konzole. Vybrané tituly alespoň podporují možnost zvolit si nainstalování pouze určitého herního režimu (například kampaně nebo multiplayeru).

Přečtěte si také: Fanoušci PlayStationu zklamáni, nechápou kroky Sony a kritizují je

V budoucnu bude konzole PlayStation 5 podporovat rozšíření úložiště prostřednictvím M.2 disků. V současné době na této funkci v Sony pracují.

Aktualizace přináší také nové sociální funkce pro PS4 a PS5. Hráči na těchto konzolích budou moci využívat funkci Share Play, která umožňuje nejen prohlížet screenshoty z her, ale také možnost vyzkoušet hry. Nemluvě o sdílení obrazovky s kamarádem, předání virtuálního ovladače, aby mohl hrát za vás, nebo společně hrát kooperativní a multiplayerové tituly.

Dojde také k vylepšení nabídky Game Base v PlayStationu 5 pro rychlejší přístup k důležitému obsahu a funkcím. Budete moci snadno přepínat party s přáteli, abyste mohli začít chatovat nebo zjistit, co každý z vašich přátel zrovna dělá. Kromě toho můžete zapnout či vypnout oznámení pro každou party, rychle deaktivovat herní chat, vypnout zvuk mikrofonu nebo snížit individuálně hlasitost ostatních hráčů ve stejném chatu. Díky tomu nebudete muset požádat své kamarády, aby snížili nebo zvýšili hlasitost svého mikrofonu.

PS5 bude vylepšena o předběžné stažení aktualizace her. Pokud vývojáři a vydavatelé s touto funkcí budou souhlasit, tak se vám aktualizace hry předem stáhne do konzole (pokud je nastavena automatická aktualizace), když je zapnutá nebo v klidovém režimu. To vám umožní začít hrát nejnovější verzi hry ihned po vydání patche.

Přizpůsobení knihovny přináší možnost hledat v knihovně, stejně tak skrýt vámi vybrané hry. Díky tomu má být snazší najít obsah, který zrovna hledáte. Potěší také zoom obrazovky, aby velikost vyhovovala vašim preferencím.

V PS5 po nainstalování aktualizace najdete ještě nové nastavení trofejí a statistiky. Po získání trofeje se automaticky pořizuje screenshot nebo videoklip. Nyní si budete moci vybrat, zda chcete pořizovat a ukládat pouze obrázky/videa pro určité druhy trofejí (zlato/platina). V sekci Trophy Stats pak naleznete souhrn vaší úrovně trofejí a stavu.

Jako poslední byly představeny nové funkce pro PlayStation App. Nedávno byly přidány možnosti přidávat hry do seznamu přání a oznámení, když jsou vaši přátele online. V nadcházejících týdnech dojde na možnost připojit se k relaci pro více hráčů na PS5 z aplikace, spravovat úložiště konzole PS5, porovnávat sbírky trofejí s přáteli a třídit a filtrovat produkty dostupné v PlayStation Store. Aplikaci si můžete stáhnout zdarma z Google Play a App Store pro Android a iOS.

Konzole PlayStation 5 vyšla 12. 11. 2020 a do dnešních dnů je nedostatkovým zbožím.