Během letošního roku hodlá studio CD Projekt RED vydat nový, samostatně hratelný spin-off zaklínačské karetní hry Gwent: The Witcher Card Game. Když byl však projekt s pracovním označením Project Golden Nekker oficiálně odhalen, ihned se začalo spekulovat o tom, na jaké platformy vlastně dorazí. V případě Gwentu je totiž situace poněkud složitější.

První spin-off, singleplayerový kříženec karetní hry a RPG nazvaný Thronebreaker: The Witcher Tales, sice vyšel na podzim roku 2018 nejprve na PC, konzolové verze však na sebe nenechaly moc dlouho čekat. I samotný Gwent byl pár let k dispozici na PC i na konzolích PS4 a Xbox One, po uvedení hry na mobily, kde se dočkala nemalého úspěchu, však došlo na přelomu let 2019 a 2020 k rozhodnutí ukončit další podporu a vývoj konzolových verzí Gwentu. Nyní si tak můžete zahrát Gwent: The Witcher Card Game pouze na PC nebo na mobilním zařízení se systémem iOS či Android, a tak nejspíš příliš nepřekvapí, že Project Golden Nekker nakonec půjde stejnou cestou.

Komunikační manažer Paweł Burza z CD Projektu RED serveru IGN potvrdil, že polské studio nemá v plánu uvést Project Golden Nekker i na konzolích, a tak vyjde později během letošního roku jen na PC, Android a iOS. Herní ředitel Vladimir Tortsov se pak o nedostupnosti Gwentu i chystaného spin-offu více rozpovídal v nejnovější epizodě streamovaného pořadu This Week in Gwent, který Burza pravidelně pořádá.

"Pokud jde o konzole, vynechali jsme je z nějakého důvodu. Samozřejmě na nich bylo něco dobrého, jinak by [Gwent] nebyl v první řadě na konzolích vydán, ale pro live service hru s častými aktualizacemi to byla vážně tvrdá zkušenost. Kolem a kolem, jelikož na nich nejsme, v tuto chvíli nemáme v plánu vydat jakýkoliv náš spin-off na konzole," uvedl Tortsov.

Uzavřenější, více kontrolované prostředí konzolí tedy zjevně CD Projektu RED při podpoře a aktualizování Gwentu nevyhovovalo, a jelikož nyní příslušný tým s konzolemi nepracuje, zjevně se jim chce vyhnout i v souvislosti s chystaným spin-offem. Zvlášť když si v posledních letech vychoval cílovou skupinu na jiných platformách.

Nyní je tedy jasné, že Project Golden Nekker vyjde jen na PC, iOS a Android, a to někdy během letošního roku. Bohužel je to ale také zhruba všechno, co o projektu víme s jistotou. V tuto chvíli totiž neznáme finální název hry, datum vydání nebo cokoliv o hratelnosti či příběhu. Před dvěma týdny však samotný Gwent rozšířil přídavek The Forgotten Treasures, který přinesl 21 nových karet. Ty využívají ilustrace, jež mají z Projectu Golden Nekker vycházet.

Dokonce nechybí ani karta věnovaná samotnému zlatému nekkerovi, tedy dosavadnímu maskotovi chystaného spin-offu. Při vydání rozšíření The Forgotten Treasures tvůrci zároveň prohlásili, že Project Golden Nekker je založen na základních mechanikách a hratelnosti Gwentu. Ať už se z něj tedy vyklube cokoliv, nejspíš nepůjde o takovou míchanici různých žánrů, jakou byl Thronebreaker.