Po Microsoftu s Xboxem přichází se svou finanční zprávou také Sony, která shrnula období od začátku července do konce září letošního roku. Důvod k radosti má zejména divize PlayStationu, jež zaznamenala nejlepší druhé čtvrtletí v historii.

Během tohoto období se prodalo 3,3 milionu kusů PS5 a 200 tisíc PS4, což PlayStation 4 posunula na 116,7 milionu vyexpedovaných kusů, zatímco PlayStation 5 se dostal na 13,4 milionu kusů.

Podle agentury Bloomberg se prodalo méně kusů, než v Sony očekávali, částečně kvůli přetrvávajícím nedostatkům souvisejícími s dodávkami čipů a dalšími faktory. Vypadá to, že Sony očekávala zkrátka víc, ale to nic nemění na tom, že herní divize dosáhla o 287,4 % lepšího výkonu a celkově má PlayStation tržby ve výši 5,86 miliardy dolarů a zisk 751 milionů dolarů. Loňské výsledky se tak zlepšily o 27,4 % a za zmínku stojí, že menšímu zájmu se těšila pouze fyzická vydání (-17,6 %).

Tržby Sony meziročně vzrostly o 27 procent díky zvýšenému prodeji hardwaru PlayStationu 5 a her od jiných společností, včetně DLC, což částečně kompenzovalo horší prodeje vlastních titulů. Sony v daném období prodala 76,4 milionu her, z toho 7,6 milionu vlastních her. 62 procent prodejů bylo digitálních.

Spider-Man: Miles Morales zůstává nejprodávanější first-party hrou pro PS5 s 6,5 miliony prodanými kusy na PS5 a PS4. Demon's Souls (1,4 milionu) a Ratchet & Clank: Rift Apart (1,1 milionu) pro PS5.

V uvedeném období činí prodeje her 27,2 procenta celkových příjmů japonské společnosti (+3,2 procenta oproti stejnému čtvrtletí loňského roku) a 26 procent celkového provozního zisku (oproti 31,1 % v loňském roce).

Meziroční zisk se ale meziročně snížil kvůli pokračujícím nižším prodejům PS4, ztrátovému prodeji PS5 a horším prodejům first-party her. I přesto PlayStation dosáhl velmi vysokého zisku, který byl ale nižší než ve stejném čtvrtletí roku 2020. To není na začátku nové generace nic neobvyklého.

Zpráva Sony ještě uvádí, že celkový počet předplatitelů služby PlayStation Plus činil k 30. září 47,2 milionu. V PlayStation Network bylo aktivních 104 milionů uživatelů měsíčně.

Pro srovnání, Microsoft nezveřejňuje čísla týkající se hardwaru pro Xbox, ale podle odhadů mají konzole Xbox Series X/S přibližně 8 milionů prodaných kusů a služba Game Pass má 20 milionů předplatitelů.