Na jednu stranu na Steamu každý rok přibývá počet her, za ten loňský to bylo celkem 8396 her a programů. Jen o nepatrně více než v roce 2018. Ovšem když to srovnáme s rokem 2017, tak nárůst za minulý rok je o více než dva tisíce kusů. Jeden by řekl, že díky tomu poroste také jejich prodej. Opak je ale pravdou.

Možná za to může nástup Epic Games Store, možná příchod Xbox Game Passu na PC, spuštění Uplay Plus, Origin Access nebo prostě skutečnost, že hráči jsou hrami zahlceni a nevědí, co dřív hrát. Dalším faktorem může být nárůst her jako služba, které se snaží hráče držet pravidelným vydáváním placeného či bezplatného dodatečného obsahu. Pak tu máme také free-to-play tituly.

Každopádně, podle dat SteamSpy na Steamu v roce 2019 klesl prodej her na 127 milionů kusů. Přitom předloni to bylo 242 milionů her. Je ale nutné poznamenat jednu věc. SteamSpy nemá přístup ke všem údajům a ve skutečnosti to může být jiné. I tak ale muselo Valve zaznamenal velký propad v prodejnosti, který může v dalších letech pokračovat a být více a více nepříjemný.

Na druhou stranu roste průměrná cena jedné hry. Meziročně o více než jeden dolar - z 8,22 dolarů na 9,85 dolarů. To ale může být způsobeno tím, že vyšlo méně menších titulů, zato více těch za plnou cenu.

Dostáváme se k dalším zajímavostem. Podle výsledků průzkumu Steam Hardware and Software za prosinec/december 2019 se zjednodušená čínština stala nejpoužívanějším jazykem na platformě. Angličtina už tak není dominantní volbou, obvykle byla kolem 35 až 40 procent. Zjednodušená čínština je nyní volbou číslo jedna pro 37,8 procenta uživatelů Steamu, kteří se zúčastnili průzkumu. Za poslední měsíc jde o nárůst o 14,4 procenta. Angličtina má 30,4 procenta. Tedy za předpokladu, že je průzkum správný.

Pokud by vás zajímalo, tak čeština má 0,47 procenta a zaznamenala měsíční propad o 0,09 procenta. Jsme na tom ale lépe než portugalština, švédština, maďarština nebo dánština. Nechybí nám moc k italštině a tradiční čínštině.

Podívat se můžeme také na oblíbenost u dalších věcí. Windows 10 64-bit se propadl o 13,14 procenta na 61,09 procenta. Nejčastěji mají hráči 16 GB RAM (46,37 procenta) a grafickou kartu GeForce GTX 1060 (20,30 procenta). U AMD je nejvýše Radeon RX 580 s 1,29 procenty. Co se rozlišení týče, tak 69,27 procenta používá 1920 x 1080.

Je virtuální realita budoucností? Podle průzkumu Steamu je nejoblíbenější Oculus Rift. Má 0,29 procenta. Následuje HTC Vive, Oculus Rift S, Windows Mixed Reality, Valve Index a HTC Vive Pro.

Přečtěte si naše další články o Steamu: