Není tajemstvím, že grafických karet je v současnosti nedostatek. Bitcoin, málo komponent, vysoká poptávka - to všechno jsou faktory, které tomuto přispívají, podrobnosti o nich ale nejsou až tak jednoduché. 

Přečtěte si také: Poslední RDNA 3 karta? AMD má v lednu vydat Radeon RX 7600 XT

Nová generace grafických karet přinesla výrazné zlepšení výkonu, a to nejen u NVIDIE. AMD mnohé překvapilo specifikacemi, které si vzhledem k ceně v porovnání vedly překvapivě dobře. Není divu, že o karty je zájem, nabídka ale momentálně nedokáže naplnit poptávku. 

GDDR6 paměti jsou jedním z největších problémů produkce v současnosti, konkrétně pak jejich nedostatek. Tyto paměti využívají karty RTX 3070 a 3060 Ti, lepší karty jako je RTX 3080 obsahují paměti GDDR6X a nedostatek by se jich tak měl týkat méně. GDDR6 pravděpodobně bude využívat i RTX 3060, která by měla být představena na konferenci CES.

Zvýšení hodnoty bitcoinu se na nedostatku také podepsalo (detaily tady), ten ale „naštěstí“ zažil výrazný propad. I když stále je hodně vysoko.

To, že se k nám ale karet nedostává tolik, kolik bychom chtěli, ale nemusí způsobovat jen výroba, logistiku dovozu může komplikovat např. i vakcína na nový koronavirus.

Na Credit Suisse, 24. ročník technologické konference probíhající na přelomu listopadu a prosince/novembra a decembra, řekla za NVIDII Colette Kress: „Naše omezení produkce jsou větší než to, co vidíme v rámci waferů a siliconu, ale ano, některá omezení se vážou k substrátům a součástkám.” 

Spekuluje se navíc i o tom, že NVIDIA už má připravenou další generaci RTX 40, pravděpodobně se jí ale nedočkáme v blízké době. Naopak příchod karet RTX 3060 a RTX 3080 Ti se očekává už brzy.

Jak to tak vypadá, problémy nevymizely ani s novým rokem, bude tedy otázkou, kdy budou konečně karty dostatkovým zbožím. Stejnou otázku si můžeme položit také v souvislosti s konzolemi PlayStation 5 a Xbox Series X/S.