Ani ovladači DualSense od PlayStationu se nevyhnuly problémy s driftováním analogů, více jsme psali v tomto článku. Stížnosti na Sony padaly už od představení, lidé své zkušenosti často sdíleli na fórech. Čím jsou ale problémy způsobeny?

Video od iFixit ukazuje, jak vypadá ovladač, potažmo joysticky, zevnitř, a ukazuje, jak mechanismus uvnitř ovladače funguje. Předvádí také, jak dochází k nejčastějším problémům s gamepadem.

Video zmiňuje, že potenciometry joysticku (zařízení zachycující jeho pohyb) mají životnost jen 2 miliony cyklů, což se může zdát hodně, opak je ale pravdou. Svou původní životnost tak může ovladač jednoduše přesáhnout během čtyř set hodin hraní.

Přečtěte si také: Nejprodávanější konzole Sony může zatraktivnit PlayStation Plus Premium

Potenciometry se postupem času začnou vlivem používání odírat. Na vodičích to potom může způsobovat chyby ve čtení pozice, a tak způsobit driftování. V jiných případech pak mírné natažení pružinky může defaultně joystick posílat na mírně vychýlenou pozici, ve které se aktivuje.

Všechny poruchy ale nemusí nutně souviset s častým používáním, k problémům může dojít například kvůli znečištění. To nemusí být nutně způsobeno vnějšími vlivy, přesto se ale často jedná právě o ně.

Pokud se s porouchanými analogy setkáte, nejlepším řešením je reklamace. Pokud ale není možná, problémy se dají řešit i jinak. Nejjednodušším z nich je kalibrace, na sofistikovanější opravy pak existuje spousta návodů na YouTube.

Podobné spínače používají i ovladače od Nintenda nebo Xboxu, a tak se tyto problémy zdaleka nevztahují jen na Sony.

Nové konzole kromě driftujících analogů trápí také nedosažení poptávky, ale ani šťastlivce, kteří se ke konzolím dostanou, nečeká bezproblémové používání.

Proti Sony se teď po světě vede několik soudních sporů. Jestli situace tedy něco ukazuje, tak je to to, že prémiové ovladače nejsou stavěny ani zdaleka tak dobře, jak by si někteří mohli myslet.