Problémy s dostupností PlayStationu 5 jsou nejvyšší prioritou Sony. Zatímco v prvním roce prodeje PS5 překonaly PS4, tak v druhém roce se počet vyrobených kusů propadl.

Sony očekává, že ve třetím roce života PS5 se prodeje vyrovnají PS4 a ve čtvrtém roce nová generace konzole opět překoná tu předchozí. Za problémy může dopad koronaviru v místech, kde se vyrábějí součástky, jako je Šanghaj, a z pohledu logistiky do problémů promluvila také situace v Rusku.

V Sony pracují na zmírnění dopadu. Strategie zahrnuje více dodavatelů pro větší pružnost v nestabilních tržních podmínkách. Probíhají také logistická jednání, jež pomohou udržet optimální trasu dodávek PS5. V Sony si dali za cíl překonat úspěchy PlayStationu 4, která prodala více než 116 milionů kusů. Sony chce mít z PS5 největší platformu v historii.

Mezitím Sony zveřejnila žebříček zemí, kde se PlayStation 5 nejvíce prodává. Společnost v grafice srovnala situaci po 72 týdnech po vydání u PS4 a PS5. Jak vidíme, tak se situace mírně změnila a mezi důležité země se postupně dostává Čína, zatímco Německo, Itálie a Španělsko si pohoršily. To ale může být zapříčiněno tím, že Sony pro dodávky konzolí upřednostnila jiné trhy.

Víme také, že hráči na PlayStationu 5 utrácejí mnohem více peněz. Do toho ale zase promlouvá větší oblíbenost prodeje digitálních her, tedy nákupy přes PlayStation Store, předplatné PlayStation Plus a v neposlední řadě mikrotransakce.

Když jsme se zmínili o Číně, tak tady se prodalo 670 tisíc kusů PS5, zatímco u PS4 to za stejnou dobu bylo 250 tisíc. V tomto případě pomohlo zmírnění omezení tamní vlády.

Jak je na grafice vidět, obliba PS5 je téměř dvojnásobná, tak uvidíme, zda se Sony povede udělat z PlayStationu 5 největší platformu všech dob. Do konce minulého roku se prodalo 17,3 milionu kusů PS5.