V dobách Xboxu 360 a PlayStationu 3 zuřila krutá konzolová válka mezi hráči jednotlivých platforem. Část přetrvává dodnes, i když současní šéfové obou společností se snaží situaci mírnit, Microsoft i Sony si vzájemně gratulují k úspěchům a současný šéf Xboxu se netají tím, že se těší na God of War: Ragnarök, exkluzivitu pro PS5 a PS4. To je v souladu s podporou hraní napříč platformami, výzvě o spolupráci a vzájemném respektu a mottem Microsoftu, že hry jsou pro každého.

Nebylo tomu tak vždy. Peter Moore se v novém rozhovoru věnovaném jeho pozici generálního ředitele fotbalového klubu Liverpool, kterou zastával v letech 2017 až 2020, překvapivě rozpovídal o konzolové válce.

V letech 2003 až 2007, kdy Moore působil v Microsoftu, byla konzolová válka mnohem ostřejší než dnes a podle něho šlo o rivalitu, kterou se aktivně snažili podporoval. Ne ale z důvodů, které byste očekávali.

„Konzolovou válku jsme nepodporovali proto, abychom rozdělovali, ale abychom se navzájem vyzývali. A když říkám navzájem, myslím tím Microsoft a Sony,“ uvedl Moore. Jinými slovy, chtěli vytvářet konkurenční prostředí a poukazovat na nedostatky toho druhého.

Moore si také myslí, že kdyby se Microsoft po červeném kolečku smrti u Xboxu 360 vzdal, byly by hry horší a dnes by neexistovala taková konkurence, protože by žádný Xbox už nebyl.

Microsoft podle Moora u Xboxu 360 usiloval o to, aby jako první prodal deset milionů kusů. Tento cíl se mu částečně podařil díky dřívějšímu uvedení konzole na trh, agresivnímu marketingu a populárnějším exkluzivním titulům. Velkým úspěchem Xboxu 360 byla střílečka Halo a spuštění služby Xbox Live. Sony se postupem času přibližovala a PS3 má na konec na kontě 87,4 milionu kusů, zatímco u Xboxu 360 se uvádí 84 milionů.

Těžko říct, jak by se videoherní trh vyvíjel, kdyby tato válka nebyla. Možná by nikdy nevyšly tak kvalitní hry. Vedlejším efektem bohužel je, že určité procento hráčů dodnes využívá každé příležitosti, aby majitele jiných platforem popíchlo.