CD Projekt RED do Varšavy pozval vybrané novináře, aby jim detailněji představil next-gen verzi Zaklínače 3 pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Jak víme, bezplatná aktualizace dorazí také na počítače.

V kancelářích známého studia mohli novináři hrát přibližně čtyři hodiny, nebylo ale možné pořizovat žádné záznamy. Místo toho obdrželi video s prvními 15 minutami hraní v režimech výkonu a kvality se zapnutým ray tracingem. Redakce Digital Foundry britského Eurogameru z toho zpracovala video, aby ukázala, jak poslední dobrodružství Geralta z Rivie na nové generaci konzolí běží.

Zaklínač 3 na PlayStationu 5 a Xboxu Series X nabídne dva grafické režimy: režim kvality s ray tracingem při 30 snímcích za sekundu a režim výkonu, který zajistí 60 snímků za sekundu. V obou případech hra využívá FSR 2.1, technologii škálování obrazu od AMD, aby dosáhla dynamického rozlišení 4K. FSR 2.1 také nahrazuje staré možnosti vyhlazování FXAA a TAA, což vede k mnohem stabilnějšímu obrazu.

Při hraní si ale novináři všimli nestability. Režim kvality citelně nedrží 30 FPS, proto pro hraní doporučují režim výkonu, protože i v něm vidíte nové textury v rozlišení 4K a vylepšenou/bohatší vegetaci. Ovšem i tady byly pozorovány drobné poklesy pod 60 FPS, ale to snad dokážou v CD Projektu RED ještě vychytat.

Dle dostupných informací mezi PS5 a Xboxem Series X nejsou z hlediska snímkové frekvence a plynulosti výrazné rozdíly. Otázkou zůstává, jak Zaklínač 3 poběží na Xboxu Series S. Na nejslabší next-gen konzoli neměli možnost hrát, ale autoři už dříve prohlašovali, že hra poběží ve výkonnostním režimu při 60 FPS, zatímco při výběru kvality bude vyšší (nespecifikované) rozlišení, ale bez ray tracingu.

Majitelé výkonných počítačů se také mohou těšit na ray tracing a nové grafické nastavení nazvané Ultra Plus, které umožní vykreslovat objekty ve větší dálce a hustší trávu. Vše pak na PC i konzolích doprovází další vylepšení, mj. nové animace počasí, detailnější stíny, nové kamery, filtr značek na mapě, plynulejší magická kouzla, rychlejší sběr bylin a obsah související se seriálem Zaklínač od Netflixu, včetně nového vedlejšího úkolu. O tom a dalším jsme psali v předešlém článku.

Díky kolegům z Gry-Online máme potvrzeno, že nový úkol se odehrává v Ďáblové jámě, která dosud byla dost nevyužita. Vývojáři pro tuhle výpravu interiér dolu připravili od základu a nad vstupní branou do dolu visí varování o nebezpečí. Takže se zřejmě máme nač těšit.

Při této příležitosti v CD Projektu RED opravili řadu chyb, mimo jiné létající dýku na opasku Ciri, když ji najde Geralt. Problém způsobovala fyzika enginu a nejlepším řešením bylo dýku odstranit. Opraveno bylo také několik questů a došlo k vylepšení/úpravě spousty malých detailů, které mají zpříjemnit celkový zážitek, včetně Klepny, která toho teď umí o trochu víc, například couvat a při brodění bude dávat hlavu výš, aby se neutopila.

Patch vyjde 14. 12. letošního roku.