Tak jsme se konečně dočkali. Přesně měsíc po oznámení Mafia: Definitivní edice - tedy remaku legendárního prvního dílu této série - se konečně můžeme podívat na první, oficiální trailer. Konkrétně příběhový, který nese název „Nové začátky”. S českými titulky.

Věříme, že necelá minutová ukázka jasně hovoří sama za sebe. Nicméně dlouhodobé fanoušky určitě potěší, že lze rozeznat drtivou většinu jednotlivých scén, jež jsou v traileru ukázány. Ať už je to samotný úvod hry s detektivem Normanem, cut-scéna po přestřelce v kostele, závodění na okruhu (ty zatracené závody!) nebo například rozstřílení Pepého restaurace a jeho vynikajících specialit, na nichž si pan Salieri tenkrát tolik pochutnal.

Zda si pochutná i tentokrát je ale otázkou. Z většiny traileru je jasně cítit nostalgie - přesně víte, na co koukáte - ale také je hned na první pohled vidět několik změn. Detektiv Norman přichází k Tommymu, nikoliv naopak jako v původní verzi, všechno má samozřejmě jinou kameru, prostředí je mnohem detailnější a celkově působí rozšířeněji a takhle by se dalo pokračovat ještě dlouho. Takže i přes masivní nostalgii je tu cítit velká vůně novoty. Což není vůbec na škodu. Posuďte sami například z několika porovnání na obrázcích níže.

Přečtěte si také: Porovnání staré Mafie s novou Mafií. Podívejte se, jak moc se česká legenda za 18 let změnila

CO O MAFII VÍME?

Ačkoli se k nám oficiální trailer dostal až nyní, už delší dobu víme, co vlastně od remaku naší české klasiky čekat. V první řadě to má být rozšíření příběhu, který má nabídnout úpravy ve scénáři, rozvedené dílčí příběhy, dodatečné cut-scény a nové příběhové a herní momenty. V pozdějším rozhovoru s prezidentem Hangar 13 bylo potvrzeno, že i přes své změny bude mít příběh stejné hlavní body a všechny původní mise budou v remaku zastoupeny.

Vylepšení se má dočkat také hratelnost, která má zároveň oproti originálu nabídnout i úplně nové možnosti. Díky dřívějším obrázkům a dnes vydanému traileru víme, že se poprvé v sérii objeví motorky. Vzhledem k tomu, že za vlastnictví Definitivních edic buďto druhého nebo třetího dílu (případně za předobjednávku Definitivní edice prvního) získáte obleky a auta, případně motorku, můžeme také počítat se systémy šatníku a garáže.

Další novinky nám zatím prozrazeny nebyly, ale dá se očekávat, že si hra vezme od svých staro-mladších brášků tradičnější moderní mechaniky, jako je například schovávání se za krytem, dost možná i nějaká úprava či nakupování zbraní (nebo snad alespoň jejich výběr u Vincenza), případně i volný pohyb po městě mezi jednotlivými misemi po vzoru třetího dílu. To zatím nevíme. Víme ovšem, že si hra z třetího dílu bere engine, očekávat bychom tak měli především srovnatelnou úroveň cut-scén a příběhových filmečků, což mnozí považují za jednu z nejlepších věcí na celé Mafii 3.

Velká změna samozřejmě přišla i v případě grafiky. K té je zatím těžké se bez pořádných záběrů z hraní hry vyjádřit, nicméně trailer a obrázky výše nám dávají vcelku dobrou představu, co vlastně čekat. Což bude mj. podpora 4K rozlišení a HDR. Za zmínku každopádně stojí především design několika důležitých postav. V traileru totiž můžeme vidět novou podobu nejen Tommyho, Paulieho a Sama, ale také Dona Salieriho, Morella nebo detektiva Normana.

Jak se vám nový design líbí?

Další hlavní potvrzenou věcí je český dabing. Obsazení ovšem zatím zůstává tajemstvím, víme však, že se ve hře objeví minimálně herecké talenty Libora Hrušky (který si v rámci série dříve zahrál několik bočních postav v původní jedničce a Eddieho Scarpu ve druhém díle) a Michala Holána. S jistotou také samozřejmě víme, že se bohužel z důvodu jejich úmrtí nevrátí Antonín Molčík (Don Salieri) a Jiří Brož (hlas v tutoriálu).

Jak bylo později potvrzeno, v rámci českých herců se vrátí i Petr Rychlý, a to dokonce v roli Paulieho.

O dalších hercích zatím vůbec nevíme a případné teorie by byly jenom slepé polemizování. Osobně si ovšem myslím, že se nedočkáme ani Marka Vašuta. Jeho hlas, byť skvělý a pro hru ikonický, už moc na novou podobu Tommyho nejspíše nepasuje.

Co nás tedy ještě v rámci remaku Mafie čeká a nemine? Během pondělního Summer of Gaming jsme měli vidět první gameplay ukázky přímo ze hry; z oficiálního rozvrhu zmínka o hře ovšem zmizela. Jaká je tedy teď situace, bohužel nevíme. Víme ale, že samotná hra vychází už 28. srpna/augusta, tedy přesně na 18. výročí původní hry, potažmo série jako takové.

Přečtěte si také: Oficiální představení definitivních edic Mafie. Remake prvního dílu BUDE mít dabing!

Hra je dostupná ke koupi pro PC přes Steam (přes Epic Games Store bude později), PlayStation 4 a Xbox One buďto v rámci Mafia Trilogy za přibližně 1650 Kč (60€), případně bude v budoucnu dostupná zvlášť. Odděleně ji lze zatím koupit pouze na Steamu za zhruba 1100 Kč (40€).

Při předobjednání dostanete do prvního dílu The Chicago Outfit Pack. Jeho součástí je oblek The Don, limuzína Smith V12 a pozlacený Colt 1911. Pokud na stejné platformě vlastníte i definitivní edici Mafie 2, pak získáte navíc Vitovu koženou bundu a jeho sportovní auto Shubert Frigate. Při vlastnictví třetího dílu naopak získáte Lincolnovu bojovou vestu a auto Samson Drifter.

V neposlední řadě, pokud si vytvoříte 2K účet, dostanete do hry Black Cats Motorcycle Pack, který vám přidá motorkářský oděv Černých koček a motorku Tomahawk.