Dobré ráno. Režisér seriálu The Last of Us vyzradil rok premiéry. Syberia a Syberia 2 zdarma. Epic Games Store rozdává další hry. Změny u FIFA 22. Logo Xbox Live mizí z obchodu Microsoftu. A mnoho dalšího.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši rubriku Stručně. Přinášíme vám to nejzajímavější z herního světa v jenom článku - v době léta v nepravidelném formátu.

- Premiéra seriálu The Last of Us na HBO má být v roce 2022, uvedl ruský režisér Kantemir Balagov v popisku svého profilu na Instagramu. Balagov je zodpovědný za natočení první epizody adaptace dobrodružství Joela a Ellie. Oficiálně víme, že seriál by měl být dokončen v červnu příštího roku. Premiéra je tak možná nejdříve koncem roku 2022. Když vše nepůjde podle plánu, tak na začátku roku 2023.

Přečtěte si také: Cyberpunk 2077 je zesměšňován kvůli kampani „Cyberpunk v číslech“

- Do 17. 7. rozdává GOG.com zdarma adventury Syberia a Syberia 2 na počest Benoîta Sokala, scénáristy a karikaturisty, který v květnu tohoto roku ve věku 67 let zemřel po dlouhém boji s nemocí. Série Syberia vypráví příběh Kate Walker.

- Google láká na Stadii další vývojáře. Od 1. 10. 2021 do konce roku 2023 si Google z her prodaných v digitálním obchodě ponechá 15 procent tržeb za předpokladu, že titul nedosáhne hranice tržeb ve výši 3 milionů dolarů. Google chce podporovat také menší tvůrce, kteří se rozhodnou nabídnout své hry v předplatném Stadia Pro. V první polovině roku 2022 má být spuštěn ještě affiliate program.

- Podle insidera Toma Hendersona má EA během příštího týdne nabídnout zdarma Battlefield 1. Je možné, že se akce bude týkat výhradně PC verze.

- Dnes vychází The Legend of Zelda: Skyward Sword pro Nintendo Switch. Japonská společnost hru připomíná ve startovním traileru.

Přečtěte si také: Netflix chce údajně rozšířit platformu o hry už v roce 2022

- Podle EA Sports neexistuje žádné omezení na počet instalací PC verze FIFA 22. Má se jednat o chybný popisek na Steamu. Ten byl nyní změněn.

- V souvislosti s FIFA 22 vznikla petice. Hráči chtějí, aby na obalu nebyl Kylian Mbappé, ale Giorgio Chiellini, jenž zazářil na letošním Euru. Petice má přes 15 tisíc podpisů. Cíl je 25 tisíc podpisů. „Na počest našeho kapitána Giorgia Chielliniho žádáme, aby byl jeho legendárně výrazný velký nos umístěn na obálku FIFA 22,“ píše se v petici italských fanoušků. Je nepravděpodobné, že by v EA Sports změnili názor.

- Na telefony a tablety s operačním systémem Android vyšla XCOM 2 Collection. Za port je odpovědné studio Feral Interactive a hra na Google Play Store stojí 699,99 Kč.

Přečtěte si také: Battlefield 2042: Rozdíly mezi novou a starou generací konzolí

- Z Microsoft/Xbox Store odstraněno logo Xbox Live a vedle loga optimalizováno pro Xbox Series X/S se objevila nová značka Xbox. Už delší dobu se spekuluje o zrušení Xbox Live Gold ve prospěch Xbox Game Pass Ultimate.

- Cory Barlog, který v současné době pracuje na God of War Ragnarok, před časem na Twitteru napsal, že hry jsou pro všechny, alespoň ve světě, v němž chce žít. Na to reagoval jeho sledující a vzkázal, že je obtížnější být hráčem v Brazílii. „PS5 v Brazílii stojí pět platů,“ uvedl Phiterf. Podle Barloga to nedává smysl (vyjádřil se barvitěji) a cena konzolí i her by měla být přizpůsobena jednotlivým trhům. Ke změně nejspíš v dohledné době nedojde, je ale dobré o problému mluvit.

- Newyorské The Strong Museum of Play získalo vzácnou kopii demoverze hry Super Mario Bros. 3, kterou v roce 1990 vytvořili tvůrci hry Doom ze studia id Software. V době, kdy demo vzniklo, se id Software jmenovalo ještě Ideas from the Deep. Firmu založili John Carmack, John Romero a Tom Hall. Vývojáři chtěli přenést plošinovku z Nintenda na počítače s MS-DOS. Demo je unikátní speciálním algoritmem navrženým Carmackem, jenž redukoval šum a vizuální problémy s pozadím. Tyto problémy byly běžné v počítačových hrách z 80. let.

Přečtěte si také: Ponořili jsme se do světa Subnautica: Below Zero a našli jsme tučně!

- Joe Nicholls (bývalý viceprezident a generální ředitel studia Maxis - The Sims, SimCity a Spore), Zoe Kornou (bývalá šéfka vývoje kampaně pro Gears of War sérii ve studiu The Coalition) a Jeff Coates (bývalý výtvarný ředitel Company of Heroes, Dead Rising 4 a SSX) založili ve Vancouveru firmu Timbre Games. Zaměřit se chtějí na tvorbu akčních adventur a simulací. Do tvůrčího procesu chtějí zapojit komunitu prostřednictvím předběžného přístupu do nových her.

- Just Cause Mobile hlásí odklad na rok 2022. Tým se potýká s obtížemi spojenými s pandemií covid-19 a prací na dálku, což způsobilo problémy a nutnost hru odložit.

- Tentokrát Epic Games Store rozdává sci-fi dobrodružství Obduction s průzkumem mimozemské planety a budovatelskou strategii Offworld Trading Company s kolonizací Marsu. Čas na vyzvednutí her máte do 22. 7. 2021. Pak půjde na řadu válečná střílečka Verdun a Defense Grid: The Awakening.

- Po reklamě na grafiku přicházejí reklamy na adaptivní spouště a haptickou odezvu ovladače DualSense. V reklamách vidíme PS5 hry Marvel's Spider-Man Miles Morales, Ratchet & Clank Rift Apart, Kena Bridge of Spirits, Warframe, Bugsnux a Sackboy A Big Adventure.

Přečtěte si také: Ghost of Tsushima s rozšířením Iki má přinést zajímavý delší příběh