Zatímco na některých českých e-shopech běží Black Friday v podstatě celoročně, ve Spojených státech amerických je největší slevové akci roku vyhrazen tradičně čtvrtý pátek v listopadu. Američané vyrážejí pod Dni díkůvzdání do obchodů, aby nakoupili na Vánoce.

Hitem letošního Black Friday je podle ekonomického indexu Adobe Digital herní konzole Xbox Series S, která v prodejích překonala Nintendo Switch OLED, PlayStation 5 i výkonnější Xbox Series X. K tomuto závěru došla společnost po analýze více než bilionu návštěv amerických e-shopů a anketě mezi tisícovkou obchodníků.

Ne že by po jiných konzolích nebyla poptávka, problém je, že skoro nikde nejsou skladem. Zato konzolí Xbox Series S má většina obchodů dostatek. Taková je ostatně i situace na českém trhu. Závěry Adobe Digital tak nikoho nemohou překvapit.

Microsoftu se odvážná strategie s uvedením plnohodnotné a levnější konzole začíná vyplácet. Nejenže si ukousne největší díl z předvánočních tržeb, ale bude těžit také z vyšších prodejů her. Xbox Series S je sice méně výkonnou verzí konzole Xbox Series X, ovšem je kompatibilní se všemi jejími hrami. Dá se předpokládat, že si zákazníci k nové konzoli dokoupí i i některou z herních novinek, jako je Forza Horizon 5 nebo Halo Infinite, případně investují do herního předplatného Xbox Game Pass.

Podle dat Ampere Analytics dokonce Xbox Series S překonal výkonnější konzoli v celkových prodejích, a to hned na několika důležitých trzích. Úspěch řady S bude mít podle Ampere významný dopad na tržby v rámci digitální distribuce her, a to zejména v kontrastu s konzolí PlayStation 5, kde stále převládá prodej fyzických médií.