Všechno nejlepší! Grand Theft Auto 5 dnes oslavuje osm let od vydání na PlayStation 3 a Xbox 360. I přes značné stáří gangsterské akce se s ní setkáváme velmi často, a ještě se s ní minimálně jednou setkáme.

GTA 5 bylo o rok později předěláno pro PlayStation 4 a Xbox One, aby se o dalších pár měsíců dostalo také na počítače. V březnu nadcházejícího roku se přihlásí o pozornost ještě next-gen verze pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S (z toho důvodu v nadpisu 9 let). Tím se snad kruh uzavře.

GTA 5 způsobilo poprask. Zejména multiplayerová část nazvaná GTA Online si získala hráče po celém světě. Dohromady se prodalo už přes 150 milionů kusů. Výdělek má být 6,4 miliardy dolarů. Není tak divu, že v Rockstar Games s vydáním dalšího dílu nespěchají.

Situaci krásně dokládá pohled do minulosti. Během let 2001 až 2008 jsme si od Rockstaru zahráli GTA 3, GTA Vice City, GTA San Andreas a GTA 4! Zatímco za posledních 8 let (od roku 2013 do 2021) pouze GTA 5, GTA 5 a GTA 5. Na začátku devátého roku života nás čeká GTA 5 ještě jednou.

Ještě více je to patrné při pohledu na vydání dalších her od Rockstaru. Pryč jsou časy, kdy Rockstar vydával více her ročně, natož abychom si každý rok od tohoto velkého a u hráčů oblíbeného studia zahráli alespoň jednu novou hru. Rockstar sice zaměstnává více než 2000 lidí v 10 pobočkách po celém světě (údaj o zaměstnancích z roku 2018), ale navzdory vysokému počtu vývojářů s vydáváním her nespěchá.

A jak se zdá, ještě nějaký čas spěchat nebude. Podle několika důvěryhodných zdrojů nás v dohledné době čeká remasterovaná trilogie GTA 3, GTA Vice City a GTA San Andreas pro počítače, současné konzole (novou i starou generaci), Nintendo Switch a mobilní telefony.

A kdy světlo světa uvidí Grand Theft Auto 6? Inu, podle insiderů až v letech 2024 a 2025. Do té doby budeme asi stále dokolečka hrát GTA 5 a Red Dead Redemption 2, které během těch 8 dlouhých let od posledního GTA vyšlo.

Abychom nekončili smutně, tak šéf vydavatelské společnosti Take-Two se několikrát nechal slyšet, že chce po Rockstaru více her. Možná v dohledné době dojde ke změně strategie studia s hvězdičkou, které je podepsáno nejen za sériemi Grand Theft Auto a Red Dead, ale také za Midnight Club, Max Payne 3, Manhunt a Bully.

Otázka na vás, čtenáře Indiana. Kolikrát jste si koupili Grand Theft Auto 5? Já se přiznávám, že dvakrát. Poprvé na PS3 a poté na PS4. Paradox na závěr, ani jednu verzi jsem nedohrál do konce. Next-gen verzi kupovat neplánuji. Co vy?