Hackeři našli nový způsob, jak se dostat do počítačů hráčů. Na internetu nabízejí zdarma AAA hry jako Grand Theft Auto 5, NBA 2K19 a PES 2018. Tituly jsou obohaceny o malware, který infikuje počítač nic netušícího uživatele. Na tyto nakažené hry zdarma dokonce lákají reklamy na Facebooku.

K infikovanému počítači získají následně přístup hackeři, mohou nad ním převzít kontrolu, získat osobní údaje nebo využít hardware počítače k těžbě digitálních měn. Nabídka her zdarma cílí na výkonnější počítače, které jsou k těžbě kryptoměn vhodnější.

Podle BBC News se hackerům podařilo získat více než dva miliony dolarů v kryptoměně známé jako Monero. Kryptoměny jsou využívány z důvodu toho, že je obtížné je vystopovat.

Přečtěte si také: Koncem roku bude vypnuto GTA Online pro PS3 a Xbox 360

Podle specialisty ze společnosti Avast, jež se specializuje na zabezpečení počítačů a dalších zařízení, hackeři tímto způsobem infikovali nejméně 220 tisíc počítačů. Počet má každý den růst přibližně o 800. Na seznamu obětí figurují nejčastěji lidé z Filipín, Brazílie, Indie, Polska, Spojených států amerických a Velké Británie.

Malware se může bránit proti aktualizacím systému Windows a bezpečnostnímu softwaru tím, že odinstaluje programy, které aktualizace spouštějí. Malware může zpomalovat počítač uživatele, opotřebovávat komponenty nadměrným používáním a zvyšovat účty za elektřinu.

Obětmi kybernetických útoků se v posledních letech stalo několik významných herních a technologických společností, včetně vývojářských firem Capcom a CD Projekt RED, u nichž došlo k úniku dat zaměstnanců i zdrojových kódů her na internet. Stále více se ukazuje, že je nutné, abychom všichni dbali na svou vlastní digitální bezpečnost a zabezpečení na internetu.

Přečtěte si také: Budeme v GTA 6 místo dolarů za některé mise dostávat kryptoměnu?