Z dosavadních ukázek first-person akce Deathloop a informací od vývojářů je zjevné, že ostrov Blackreef, dějiště novinky od tvůrců Dishonored a Prey ze studia Arkane, není zrovna obyčejným místem. Všelijaké vlivy a umělecké styly z druhé poloviny 20. století se tu střetávají s fantazií vývojářů a obyvatelé nemusí nic řešit, protože se ze své vlastní vůle nachází v časové smyčce. Díky ní se veškerý život na ostrově po 24 hodinách restartuje, a tak mohou donekonečna a bez následků slavit, řádit a užívat si života. Cílem nás hráčů v roli jistého Colta bude tuto smyčku přerušit.

O tom, jak moc je Blackreef neobvyklé a do značné míry šílené místo, však možná nejlépe svědčí ukázky poutačů, plakátů a reklam, jež v poslední době přistály do e-mailových schránek fanouškům, kteří se přihlásili k Arkane Insiders programu. Ještě minulý rok se vývojáři pochlubili plakátem lákajícím na zajímavě vypadající společenskou sešlost, jejíž účastníci si potrpí na vlčí masky (nebo jsou to možná jen stylové ochranné prostředky proti koronaviru). Vidět jsme je mohli třeba ve starším gameplay videu. V posledních dnech pak následovaly čtyři poutače, z nichž jeden je praštěnější než druhý.

Symbol oka, který jako by vypadl z Orwellova románu 1984, je v případě dystopického prostředí ostrova Blackreef samozřejmostí, stejně jako doslova duhová reklama, která naopak evokuje éru Hippies, k níž někteří obyvatelé určitě nemají daleko. V souvislosti s poutačem Candy Baru pak vývojáři naznačují, že jde o budovu, která má svá tajemství v závislosti na denní době. Dost možná nejpozoruhodnějším kouskem je však plakát, jenž doslova říká „skočte si pro smrt“. Prostě a jednoduše nabádá k sebevraždě.

Přečtěte si také: DualSense v akci Deathloop přinese nové pocity z hraní

Něco takového může působit jako nevhodný cynismus, ve skutečnosti se ale jedná o pozoruhodný příklad toho, jak obyvatelé ostrova Blackreef, takzvaní Eternalisté, přistupují k životu. Dle slov tvůrců Deathloop je pro ně díky časové smyčce každý další den příležitostí pro nový život, takže i když se zabijí tím, že skočí ze střechy budovy, nic to pro ně neznamená, protože další den jsou zase na nohou a přesně tam, kde skončili předchozí den. Pro nás hráče a hlavního hrdinu Colta má být tento plakát připomínkou, že smrt doprovází každé rozhodnutí ve hře, zároveň ale může být spojencem při snaze utéct z ostrova i možností poučit se ze svých chyb a v případě neúspěchu vše zkoušet zas a znova.

Deathloop vyjde 21. 5. 2021 pro PlayStation 5 a PC. O rok později by měla být hra dostupná také pro Xbox Series X|S.