Multiplayerový Portal se zbraněmi? Tak to už mnohé z nás někdy napadlo. 

A napadlo to taky tým 1047 Games v Nevadě, který tento nápad uskutečnil, a to velice dobře. Kombinace Quake 3 a Portal zasazená do kabátku Halo, to je Splitgate.

Měl jsem to štěstí, že jsem vývoj mohl sledovat od počátků. Asi tři roky zpátky jsem se přihlásil na testování a vývojáři si mě pozvali do hry, kde hráli oni a pár vyvolených. Vše to bylo vysíláno živě na YouTube, takže jsem se opravdu snažil. Tehdy projekt nesl název Wormhole Wars. Mnoho textur nebylo ještě ani nahráno a existovaly snad jen dvě mapy. Ale koncept procházení portály byl už tehdy tak zmáknutý, že jsme si to všichni opravdu užívali.

Po pár testech přechází teď už Splitgate ze světa alfy do světa předběžného přístupu. Zdarma a pro všechny.

Pro ty, kteří náhodou neznají koncept hry Portal. Plníte různé úkoly skrze vytvoření červí díry, kdy si sami vyberete, kudy vlezete a kudy vylezete. Jednoduché, funkční, zábavné. Přidáme do tohoto nápadu zbraně a arény, ubereme logické hádanky a je z toho Splitgate. Titul splňuje velice dobře popis klasické arénové střílečky z pohledu první osoby, který spočívá v běhání po aréně, využívání bodů na mapě k dosažení převahy a zabíjení co nejvíce nepřátel. Kdy portály jsou skvělý bonus pro to, abyste se ani chvíli nenudili. V dynamické akci vypéct s nepřítelem tím, že se dostanete skrze portály za něj a uděláte z něho fašírku, vám opravdu zvedne ego.

Ale fint, co můžete díky portálům dělat, je plno. Vytvořit si první portál na vyvýšené ploše, schovat se za roh udělat si druhý a používat tuto červí díru jako okno do duše soupeře? Proč ne. Na mapě jsou vyhrazená místa, na kterých lze průchody vytvořit, ale nebojte, těchto míst je více než dost. Napadla vás otázka, zda se dají použít i cizí portály?

Ano. Jak přátel, tak nepřátel. Jediný rozdíl je v tom, že nejste schopni vidět skrz, takže si nemůžete být jistí, zda na druhé straně někdo nečíhá. Ale pár střel do otvoru vám dá vědět, zda tam někdo byl. Tady vám dám malou radu – když zamíříte do portálu, skrz který nevidíte a zčervená vám zaměřovač, víte, že se za portálem schovává nepřítel. Samozřejmě se nebudeme bavit jen o portálech. Probereme i zbraně. Nejčastěji začínáte s Carbinou, což je obdoba opakovací pušky, která na zásah ubere zhruba čtvrtinu života. Další startovní zbraní je samopal, který spíše plive po nepřátelích a než je ustřílíte, bolí to trochu i vás.

Na mapách se ovšem objevují i lepší kousky zbraní na místech, které stojí za to si zapamatovat. Protože pořádná útočná puška, která diktuje, kdo je pán, anebo raketomet, který sice má pár nábojů, ale nemusíte se ani přesně trefit a udělá všechnu práci za vás, jsou zbraně, které chcete. Pro odstřelovače je zde i sniperka, ale věřte, že pokud budete kempit, nějaký koumák si s vámi hravě poradí. A nechybí tady ani Railgun. To je taková ta zbraň, kterou musíte držet předem, než se nabije a pak vystřelí laser, který nepřítele povětšinou vystřelí z bot.

Zbraní je tak akorát, ani moc ani málo, ani hodně a do různých situací arénové střílečky si najdete přesně to svoje. Váš voják je vybaven i dvěma granáty, ale opatrně s tím, na co je použijete. Zažil jsem mnoho nováčků, co chtělo tyto granáty použít na zabití nepřítele. Jsou to speciální EMP granáty určené jen a pouze na ničení nepřátelských portálu. Pokud ovšem chcete uzavřít i svůj portál, aby vás nikdo nepronásledoval, tak i to možné je. A věřte, že si to v některých herních módech osvojíte.

Když přejdeme k nim, tak je tu samozřejmě Team Deathmatch, Deathmatch a zabírání oblasti nesmí chybět. Jsou tu ovšem i zajímavější módy, jako je například VIP. Kdy jeden hráč z týmu je VIP, má 2krát více životů, ale nesmí používat portály. Ostatní z týmu ho musí chránit, ale zároveň se snažit zabít nepřátelského VIP vojáka. Kterému týmu se tohle podaří 10krát jako prvnímu, vyhrává. Při použití portálu je to opravdu zábavné, ale za mě nejhravější mód je Oddball.

Cílem Oddballu je udržet míč po určitou dobu. S míčem máte pouze útok na blízko, který je ovšem smrtící. A pokud vás zajímá, zda můžete s míčem v ruce používat portály, tak odpověď zní ano. Je to neuvěřitelná sranda, když vezmete míč a trollíte protihráče, utíkáte po mapě skrze červí díry a vaši spoluhráči vás chrání, nebo naopak naháníte jednoho zběsilého utečence. Už nyní si můžete užít hodnocené zápasy po dosažení 20. úrovně. A je výborné, že jsou 4v4, 3v3, ale i 2v2.Hodnocené zápasy mají zatím omezené módy, nejčastěji se setkáte se zabíráním oblasti a Deathmatchem. Ale postupně se budou přidávat i další módy a mapy, aby si hráči našli to, na co mají zálusk.

Přečtěte si také: God of War: Ragnarok v první herní ukázce

A ukázali se v tom nejlepším světle. K tomu se ukázat dopomáhá mnoho skinů. Skiny výstroje, skiny zbraní. Vašeho jetpacku nebo vzhled portálu. To vše si můžete otevřít díky herní měně nebo denním úkolům, které se vyplatí dělat. Je zde battle pass a hned při vstupu do kosmetického obchodu uvidíte hlášení, že jakákoliv zakoupená věc je pouze kosmetického rázu a hraní vám nějak neulehčí. Ale když budete vypadat dobře, bude se vám i lépe hrát, že jo. Celková grafika hry je průměrná. Efektů je zde málo, ale po delším hraní jsem si říkal, že to je vlastně dobře.

Do rychlých přestřelek v aréně jsou efekty, supr čupr tlakové vlny a odlesky to poslední, co chcete. Nedokážu tedy říct, zda to byl záměr menšího studia, nebo jejich omezení, ale pro dobré hraní to vůbec nevadí. Celkově skutečnost, že vývojáři museli navýšit servery nad kapacitu sto tisíc hráčů, je důkaz, že tým dělá vše velice dobře. Jedna z mála věci, co se hře dá vyčíst, je v určitém směru málo obsahu jako například počet map. Co se týká uživatelského rozhraní, působí spíše staře a odbytě. Já tohle překousl, ale některým hráčům stačí málo, aby se na titul dívali ve špatném světle. Osobně mi to nevadilo, ale celkový dojem to kazit může. Hra je dostupná na PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X a Series S, PlayStation 5, Windows a dokonce i Linux. Mohu potvrdit, že Splitgate ušel dlouhou a správnou cestu a my doufáme, že i vy si užijete ty správné a zábavné cesty skrz portály.