Mafia: The City of Lost Heaven je nejznámější českou hrou, ale ve světě je mnohem známější druhý díl. Společnost 2K Games se po nevydařeném třetím díle, který se výrazně odklonil od stylu prvního a druhého dílu, rozhodla vrátit ke kořenům série a koncem srpna letošního roku nám nabídne komplexní remake legendární první Mafie.

V původní verzi Mafie přišel Tommy za detektivem Normanem. V remaku ale čeká Tommy na detektiva.

Mafia: The City of Lost Heaven vyšla před dlouhými 18 lety od českého studia Illusion Softworks, které později vydavatelství 2K Games koupilo a přejmenovalo na 2K Czech. Mafie získala v České republice i ve světě vysoká hodnocení od kritiků i hráčů. Dodnes vzpomínáme na známé scény, koktajícího mechanika, ukrutně těžký závod na okruhu nebo na postavy, které byly na svou dobu hodně zajímavé. V roce 2002 a dlouhé roky poté hráče uchvátil i příběh, stejně tak český dabing, v němž excelovali tehdejší herci.

Don Salieri v remaku nepůsobí jako velký morous.

Chystaný remake se nejvíce dotýká českých hráčů. Ti v obavách čekají na první gameplay záběry. Nedávný premiérový trailer obavy malinko zchladil a navodil pocit nostalgie, ale jak se mnohokrát ukázalo, záběry přímo z hraní jsou mnohem vypovídající. Než nám budou nabídnuty, tak vám přinášíme srovnání originálu se záběry ze zmíněného traileru remaku. Na trailer se můžete podívat úplně nahoře.

I v remaku Pepeho restauraci přepadnou a na cucky rozstřílí.

Na první pohled je znát, že Mafia za 18 let omládla. Moderní grafická podoba je oku lahodící a k tomu poznáváme známá místa, scény a postavy. Ať už je to samotný úvod hry s detektivem Normanem, cut-scéna po přestřelce v kostele, závodění na okruhu nebo například rozstřílení Pepého restaurace.

Stodolarovky už nejsou zelené.

Bavíme se ale o remaku, což znamená, že vývojáři ze studia Hangar 13, do něhož spadají i kanceláře v Praze a Brně, upraví nebo změní některé scény a mohou hru i obohatit - oficiálně víme o motorkách. Hodně dělá jiná kamera, mnohem detailnější prostředí i trošku jinačí vzhled hrdinů.

Paulie také působí jinak.

Fanoušci Mafie si hned všimnou menších i větších změn. Zmíníme například, že detektiv Norman přichází k Tommymu, zatímco v původní hře přišel Tommy k detektivovi. Pak tu máme chlapa, jenž má u nohy psa. Žádný chodec se psem ale v originále nebyl, narazit jsme mohli maximálně na hrstku osamocených psů. Zaujme také několik výskytů značky Swift Cola, převzaté z Mafie 2, a chlápek stojící na požárním schodišti. Tento záběr může naznačovat, že civilní život v remaku Mafie nebude probíhat jenom v ulicích, jako to má každá velká městská akce dnešní doby, ale také mimo ně.

Jak se vám remake Mafie líbí? Hra vyjde 28. 8. letošního roku na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Kromě českých titulků se můžete těšit i na český dabing. Ale o něm bohužel nic oficiálně nevíme. Tedy až na to, že uslyšíme hlasy Libora Hrušky (který si v rámci série dříve zahrál několik bočních postav v původní jedničce a Eddieho Scarpu ve druhém díle) a Michala Holána. Bohužel u dabingu z důvodu jejich úmrtí nemůžeme počítat s Antonínem Molčíkem (Don Salieri) a Jiřím Brožem (hlas v tutoriálu).

Tenhle most všichni fanoušci Mafie moc dobře znají.

Známá scéna z pohřbu je v remaku barevnější.

Pamatujete si na Sama?

Nadzemka doznala také změn.

Další známá scéna, tentokrát přestřelka na parkovišti.

Těšíte se, až znovu otevřete trezor?

Kdo by zapomněl na Sáru...

Zlatého bludišťáka za screenshoty získává Stanislav „xRandomx“ Franc a za asistenci Martin „Cvrnda“ Cvrček. Děkuji.