Další špatná zpráva pro CD Projekt RED. Polský úřad pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitele oznámil zahájení vyšetřování. Cílem je zkontrolovat postup prací na slíbených opravách, zejména optimalizaci konzolových verzí. K této opravě se zavázala správní rada polského studia. Pokud CD Projekt RED hru nevylepší, může být podle právníků potrestán pokutou až do výše 10 % příjmů z předešlého roku. Stejně tak může UOKiK nařídit firmě další bonusy pro hráče, kteří požádali o vrácení peněz za PS4 a Xbox One verze Cyberpunku 2077.

„Žádáme podnikatele, aby vysvětlili problémy s hrou a kroky, které přijali,“ vysvětluje v rozhovoru mluvčí UOKiK. „Prověříme, jak vývojáři pracují na opravách nebo řešení problémů, které brání hrát hru na různých konzolích,“ dodává s tím, že chtějí sledovat, jak CDPR jedná se zákazníky, kteří nejsou spokojeni se svou verzí hry a žádají pomoc nebo kompenzaci.

PC verze Cyberpunku 2077 je na tom dobře, navzdory četným hotfixům má ale očekávané akční RPG od tvůrců trilogie Zaklínač nadále velké problémy na konzolích minulé generace. Hráče trápí zejména hodně špatná optimalizace, pády hry a všudypřítomné chyby, které mnohdy brání v hraní. Pro některé hráče byl titul dokonce nehratelný, což donutilo Sony odstranit Cyberpunk 2077 z obchodu PlayStation Store. I kvůli tomu klesla cena firmy, což vyústilo k podání hromadné žaloby.

CD Projekt RED žaluje pět právnických firem - RM Law, Schall Law, Rosen Law, Bragar Eagel & Squire a Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz. Polská společnost měla údajně klamat investory a spotřebitele ohledně optimalizace Cyberpunku 2077. V soudním sporu budou chtít dotyčné firmy dokázat, že představitelé CDPR úmyslně uvedli investory a spotřebitele v omyl a lhali o informacích ohledně PS4 a Xbox One verzí hry.

„Cyberpunk 2077 byl na systémech Xbox a PlayStation prakticky nehratelný kvůli enormnímu množství chyb. V důsledku toho Sony odebrala Cyberpunk 2077 z PlayStation Store a společnosti Sony, Microsoft a CD Projekt byly nuceny nabídnout plnou náhradu za hru (vracet peníze nespokojeným hráčům, poz. redakce). Následkem toho CD Projekt utrpěl poškození dobré pověsti a finanční újmu,“ píše se v žalobě s tím, že na základě tohoto a nepravdivých nebo zavádějících prohlášení měla investorům vzniknout škoda. Ta není vyčíslena.

Navzdory problémům s optimalizací a četnými chybami se Cyberpunk 2077 řadí mezi nejziskovější hry minulého roku. Analytická společnost SuperData uvádí digitální prodeje. Podle nich má Cyberpunk 2077 na kontě 609 milionů amerických dolarů. Na první příčce je Call of Duty: Modern Warfare s výsledkem 1,91 miliardy dolarů. Následuje FIFA 20 (1,08 miliardy), GTA V (911 milionů), NBA 2K21 (889 milionů) a NBA 2K20 (771 milionů). Celkově měly digitální transakce vytvořit 126,6 miliardy dolarů - o 12 % více než o rok dříve.

Přečtěte si také: První detaily o multiplayeru Cyberpunku 2077
  1. Call of Duty: Modern Warfare - 1,91 miliardy dolarů
  2. FIFA 20 - 1,08 miliardy dolarů
  3. GTA 5 - 911 milionů dolarů
  4. NBA 2K21 - 889 milionů dolarů
  5. NBA 2K20 - 771 milionů dolarů
  6. Call of Duty: Black Ops Cold War - 678 milionů dolarů
  7. Animal Crossing: New Horizons - 654 milionů dolarů
  8. Cyberpunk 2077 - 609 milionů dolarů
  9. The Sims 4 - 462 milionů dolarů
  10. Doom Eternal - 454 milionů dolarů

Free-to-play tituly vygenerovaly 98,4 miliardy dolarů. Nejvíce za mikroplatby utratili asijští hráči (59 %). Zajímavé je, že Fortnite má mít miliardu dolarů, přesto se ale neprobojovalo do nejlepší desítky bezplatných titulů.

  1. Honor of Kings - 2,45 miliardy dolarů
  2. Peacekeeper Elite - 2,32 miliardy dolarů
  3. Roblox - 2,29 miliardy dolarů
  4. Free Fire - 2,13 miliardy dolarů
  5. Pokémon GO - 1,92 miliardy dolarů
  6. League of Legends - 1,75 miliardy dolarů
  7. Candy Crush Saga - 1,66 miliardy dolarů
  8. AFK Arena - 1,45 miliardy dolarů
  9. Gardenscapes New Aces - 1,43 miliardy dolarů
  10. Dungeon Fighters Online - 1,41 miliardy dolarů

Prezident společnosti CD Projekt v prohlášení pro PAP Biznes uvedl, že si nevšimli zvýšeného počtu odchodů zaměstnanců. Nicméně, v herním segmentu je přirozené, že po dokončení víceletého projektu někteří lidé odejdou. Adam Kiciński poukázal také na vydání dvou hlavních aktualizací Cyberpunku 2077. Ty jsou nadále v plánu na leden/január a únor/február.

Co se týče vracení hry do obchodu PlayStation Store, tak CD Projekt RED komunikuje se zástupci Sony a pracují na tom, aby se titul co nejdříve vrátil do digitálního obchodu.