Dovolte mi prosím nejdříve zmínit důvod, proč tento článek píšu. Množily se nám dotazy napříč sociálními sítěmi, YouTube kanály a samozřejmě i komentáři na našem webu, jak se stavíme k ukrajinské krizi. Faktem je, že se poslední dny projevily v naší náladě opravdu hodně. Psaní o hrách, jejich hraní či recenzování nám připadá až tak nějak nepatřičně. Samozřejmě je to jistá forma iluze a deprese či dokonce strachu ze současné situace.

A každý má jistě na tuto situaci svůj vlastní názor. A jednu věc bych rád uvedl na pravou míru: INDIAN zde není v žádném případě v pozici, kde by měl svými názory, články či videi informovat o skutečné podstatě této války. A v žádném případě této pozice nezneužívá.

Pravdou je, že situaci kompletně nerozumíme. Od toho máme volené předsedy, kteří se touto věcí zabývají a rozumí jí. Zrovna tak jako my se zabýváme herním designem a zábavním průmyslem. Rozumíme mu do detailu. A informujeme o něm. Nehodláme informovat zkreslené informace založené na domněnkách, protože nemáme kapacitu, odbornost a analýzu rozumět konfliktu na této úrovni.

Zároveň nehodláme „clickbaitovat“ naše články, videa a zneužívat krizi ke zvýšení čtenosti či zvýšení příjmů z reklamy. Budeme se ale zabývat ukrajinskými herními firmami a jaký má politická situace dopad na herní byznys. To je věc, které rozumíme.

Ačkoliv nekomentujeme důvody k útokům na Ukrajinu. Mnoho z nás má v této zemi přátele, známé či dokonce rodinu, kteří bez jakéhokoliv nafukování pravd, prostě nyní bojují o svou zemi a o svůj život. Ukrajina není tak daleko od našich hranic, proto je to relevantní.

Možná budete toho názoru, že jako herní médium tohle máme přehlížet a bavit se prostě dál. Přeci jenom, nedělá to z nás pokrytce, například protože jsme neřešili krizi v jiných zemích mimo Evropu? Já pevně věřím, že ne. Stejně jako to nedělá pokrytce z lidí v Americe, kteří tuhle situaci tolik nehrotí a užívají si třeba nově vydávaných her.

Jenže my jsme také jen lidi. A válka takhle blízko našich hranic byla pro naši generaci nepředstavitelnou myšlenkou. A takto agresivní vstup na území cizí země jinou armádou rovněž. Obzvlášť když naše redakce tvoří obsah, který je založen na svobodě a svobodném projevu. Jistě, nemusíte s námi vždy souhlasit – a tak to je v pořádku. Od toho se tomu také říká svobodná tvorba.

Uvědomujeme si, jakou veleváženou pozici máme. A že si musíme dávat pozor na informace, které podáváme. Aby byly ověřené, nezkreslené a pravdivé. Denně nás čte a sleduje tisíce lidí. A jsme neskutečně vděční, že máme možnost dělat tuto práci.

Blbě se nám tvoří a hrají hry ve dnech, kdy si my sedíme v klidu. A naši přátelé jsou mobilizováni pro boj o svou vlast. V zemi, která je uznaná celým světem za samostatnou a také je silným partnerem i pro herní průmysl, nejde jen tak škrtnout neoprávněné vniknutí Ruska na jejich území a prostě jen ... si dál hrát. Alespoň pro nás je to těžké. A myslím, že jako nezávislé médium máme právo tyto myšlenky vyjádřit a sdílet.

Redakce Indiana, NerdFixu a Techfeedu, stejně jako společnost MediaRealms, jednohlasně odsuzuje krok Ruska s jeho útokem. A všichni si uvědomují, že tento krok nebyl vyvolán v žádném případě lidmi, kteří jsou z této země a mezi které také patří řada našich přátel. Jak jsem zmínil na začátku, vždy jde hlavně o lidi. Proto také nesouhlasíme s agresivním odsuzováním ruských občanů na území České republiky. Ani ve formě legrace.

INDIAN je od začátku tvořen jako svobodné nezávislé médium, které jsem založil, abych měl prostor, kde se kreativně vyjádřit. Máme to privilegium žít v době, ve které se lze svobodně vyjadřovat. Svobodně tvořit. Společně se učit a obohacovat navzájem. O tohle nechci nikdy přijít. Útok ruskou vládou na Ukrajinu je neodpustitelný akt agrese. Vyjadřujeme tímto plnou solidaritu Ukrajině.

Osobně jsme nikdo v redakci nezažili rok 1968, a proto je tohle chvíle, která definuje pro naši generaci novou vlnu uvědomění. Za svobodu se musí bojovat, historie nás to učí a videohry mimochodem také. Ne nutně zbraněmi. Někdy lze bojovat i myšlenkou, třeba tak, že si připomeneme, co vše bereme jako samozřejmost. Proto tento článek.

Podpora se vyjadřuje vždy různě, myšlenky formují realitu kolem nás a každý tak může pomoci i když si myslí, že ne; INDIAN tak nyní vyjadřuje podporu barvami z vlajky země, která by neměla být nikdy zapomenuta. Ať už se stane cokoliv.

Děkuji za pochopení k tomuto vyjádření. Doufám, že i nadále pro vás bude INDIAN jedničkou na poli herních magazínů.

Ať tato válka skončí rychle a s co nejméně obětmi.