Nové pokračování kultovní série Five Nights at Freddy‘s je v mnoha ohledech výjimečné. Zaprvé je zdarma, zadruhé vychází jenom na mobilech a zatřetí využívá technologii rozšířené reality. Základní princip zůstává beze změny. Hráč musí přežít v prostředí, kde se to jen hemží děsivými robotickými maskoty pizzerie. Místo bezpečnostních kamer, jejímž prostřednictvím pozorujete okolí, ale máte nyní k dispozici kameru jen jednu – tu ve svém telefonu

Hra vás upozorní, že se ve vašem okolí vyskytuje animatronik. Na vás je odhalit robota dříve, než zaútočí. Po ruce máte kapesní svítilnu s omezenou kapacitou baterie a tazer, který se ovšem dobíjí několik vteřin. Útok je tak potřeba správně načasovat. S lokalizací nepřítele vám také pomáhají zvuky, různé ruchy na displeji a hlavně force feedback využívající vibrace v mobilu.

A co když na vás zrovna nikdo neútočí? V tom případě můžete trávit čas hledáním jednotek energie, které tu fungují jako život, anebo výrobou a vylepšováním svého robota. Nové dílky seženete tak, že animatronika vyšlete do světa a čekáte, s čím se vrátí. Pokud si do hry přidáte přátele, může zajít na návštěvu zrovna k nim. Ve hře také funguje e-shop, kde si můžete součástky prostě koupit. V prodeji jsou také různé vábničky, přídavné baterie a podobné vylepšováky. Něco lze koupit za herní měnu (ve hře fungují hned dvě) a něco přímo za peníze.

Využití AR technologie je cekem primitivní. Hra maximálně tak umístí animatroniky na rovný podstavec a ani to se jí nepodaří vždy správně. Připravte se tedy na to, že nepřítel může zaútočit i třeba ze zdi. Five Nights at Freddy’s AR: Special Delivery rozhodně nevypadá tak, jak hru prezentuje trailer. I přesto však dokáže slušně vylekat. Hru si můžete stáhnou zdarma z App Store a Google Play.