Ať už patříte k hororovým nadšencům či ne, jste-li hráči, jméno Alan Wake vám určitě něco říká. Příběh spisovatele hororových příběhů, kterého začnou pronásledovat podivné přízraky a dějí se mu podivné věci jako v jeho příbězích, je přeci jenom nezapomenutelné vyprávění. Ale co plnohodnotný druhý díl? To je otázka, která mezi fanoušky koluje už přes šest let, kdy studio Remedy vydalo částečné pokračování Alan Wake’s American Nightmare. Od té doby se po Alanu Wakeovi ovšem slehla zem. Zajímá vás proč? Je to proto, že studio Remedy s tímto tajuplným světem nechce jednoduše mít nic víc společného? Nebo to je proto, že Alan nebyl pro Microsoft přesně tím, co si představovali?

Studio Remedy nyní pracuje na akční střílečce z pohledu třetí osoby s názvem Control, která mnohým připomíná jejich předchozí titul Quantum Break. Ten shodou okolností spojuje stejný osud jako právě Alana Wakea. A který pravděpodobně právě nadcházející Control nepotká. Jak Alan Wake, tak Quantum Break totiž spadají pod společnost Microsoft, se kterou Remedy úzce spolupracovalo. A to znamená jediné - o možném pokračování obou her musí rozhodnout Microsoft.

„Vzhledem k naší historii… Alan Wake byl vskutku zajímavý, ale byl tvořen ve spolupráci s Microsoftem. Kvůli určitým důvodům tak nikdy nevzniklo pokračování,“ sdělil pro GamesIndustry.biz Tero Virtala, ředitel studia Remedy. „Stejně tak Quantum Break, vložili jsme hodně úsilí do vybudování celého světa, postav, příběhů, ale stále je to značka patřící Microsoftu. Rozhodli se nejít dál.“

Vypadá to tak, že samotné Remedy by s nějakým pokračováním žádný problém nemělo, ovšem Microsoft se z nějakých důvodů rozhodl značky alespoň prozatím nerozvíjet. O tom jsme se mimo jiné již zmiňovali v jednom našem předchozím článku. Na druhou stranu asi dva roky nazpět Phil Spencer, jeden z hlavních zastupujících Xboxu, prohlásil, že na to, aby vznikl druhý díl Alana Wakea, by nejdříve studio Remedy muselo chtít hru vytvořit. Takže jak to tedy je? Kdo chce pokračování a kdo se k němu staví zády? Aniž bychom chtěli překrucovat pravdu, vzhledem k aktuálním informacím je ovšem pravděpodobnější, že obě značky (Alan Wake i Quantum Break) leží v rukách Microsoftu, kteří by nejprve museli možnému pokračování udělit souhlas.

Jaký je váš názor na tuto celou událost? Věříte, že by Remedy zanevřeli nad Alanem Wakeem či neobvyklým světem Quantum Break? Z jaké důvodu myslíte, že by Microsoft neměl chtít pokračování obou značek?