Konečně je to tady. Společnost Sony aktualizovala své oficiální stránky podpory a přidala dlouho očekávané podrobnosti o zpětné kompatibilitě konzole PlayStation 5. Jak už nějakou dobu víme, Sony se soustředí výhradně na kompatibilitu s hrami z PlayStationu 4, nemůžeme tedy očekávat, že bychom si na PS5 zahráli hry ze starších generací PlayStationu.

Důležitou informací je, že PlayStation 5 při uvedení na trh bude podporovat více než 4000 her z PS4. Sony mluví o drtivé většině her, která tvoří úžasnou sbírku.

Vybrané PS4 hry na PS5 budou vylepšeny díky funkci Game Boost. Ta zajistí, že na next-gen konzoli budou tituly plynulejší. Ale pozor, některé funkce z PS4 her nemusí být na PS5 dostupné a v některých hrách se mohou objevit chyby a mohou se nepředvídatelně chovat při hraní na PS5. Z toho důvodu Sony varuje, že před investicí do dodatečného obsahu a dalších věcí je vhodné hru nejprve na PS5 vyzkoušet.

Současně Sony uvedla hry, které na PS5 nepůjdou. Mají označení „Playable on: PS4 only“. Tento štítek uvidíte i v PlayStation Store. Konkrétně jde o:

HRY POUZE PRO PS4 (NA PS5 NEPŮJDOU)

  • DWVR
  • Afro Samurai 2 Revenge of Kuma Volume One
  • TT Isle of Man - Ride on the Edge 2
  • Just Do It With!
  • Shadow Complex Remastered
  • Robinson: The Journey
  • We Sing
  • Hitman Go: Definitive Edition
  • Shadwen
  • Joe's Diner

Pojďme dál. Pokud máte podporovanou PS4 hru na Blu-ray disku, tak ji musíte vložit do mechaniky PS5 - možná bude nutné stáhnout aktualizaci. Plus je nutné, aby byl disk stále v mechanice. Bez něj hru nespustíte. Tím pádem si hru nezahrajete s PlayStation 5 Digital Edition. Tato verze konzole nemá mechaniku.

Přečtěte si také: Sony chystá nový PlayStation Store zaměřený na PS5

Na PS5 můžete pochopitelně hrát také podporované PS4 hry, které jste si zakoupili digitálně. Pomocí WiFi můžete přenášet digitální hry a uložené pozice z konzole PS4 do PS5, nebo jednoduše přenést vše pomocí externího disku.

PlayStation 5 podporuje možnost nainstalovat pouze vybranou část hry, například singleplayerovou nebo multiplayerovou část. Tato možnost bude také u některých PS4 her. Cílem je ušetřit místo na SSD disku.

Některé hry budou pro PS5 vylepšeny, záleží ale na vývojářích/vydavatelích, zda půjde o bezplatné vylepšení. Někteří navíc hlásí, že u vylepšených her nebude možné přenést uložené pozice. Takto se vyslovili například tvůrci DiRT 5.

KOMPATIBILITA PŘÍSLUŠENSTVÍ

Bezdrátový ovladač DualSense, bezdrátový ovladač DUALSHOCK 4 a oficiálně licencované ovladače gamepadu třetích stran budou fungovat na PS5 u PS4 her.

Speciální periferní zařízení, jako jsou oficiálně licencované volanty, arcade sticky a flight sticky, budou fungovat u PS5 her i u podporovaných PS4 her.

Ovladače PS Move Motion Controller a PlayStation VR Aim Controller budou fungovat na PS5 u podporovaných PS4 her.

Sony doporučuje u PS4 her používat DualShock 4, abyste měli nejlepší zážitek z hraní.

PS5 hry nejsou kompatibilní s bezdrátovým ovladačem DualShock 4.

V nastavení PlayStationu 5 si můžete upravit sílu vibrací ve hrách.

Platinum and Gold Wireless headsety, stejně jako third-party headsety připojené přes USB port nebo audio jack, budou fungovat na PS5, ale aplikace pro hadsety není kompatibilní s PS5.

OMEZENÍ VE ZPĚTNÉ KOMPATIBILITĚ

Během hraní PlayStation 4 her na PlayStationu 5 nebude možné využívat funkci Share pro menu. Screenshoty a videa můžete pořizovat stisknutím tlačítka Create na ovladači DualSense. Kromě toho můžete pomocí klávesových zkratek spustit/zastavit nahrávání videa nebo uložit screenshoty. Slouží k tomu následující způsoby:

  • Jedním stisknutím tlačítka Create (DualSense) nebo Share (DualShock 4) se zobrazí nabídka pro vytvoření.
  • Stisknutí a podržením tlačítka Create (DualSense) nebo Share (DualShock 4) pořídíte snímek obrazovky.
  • Dvojitým stisknutím tlačítka Create (DualSense) nebo Share (DualShock 4) spustíte a zastavíte ručně nahrávání videa.
Přečtěte si také: Podívejte se zblízka na PlayStation 5 i na střeva konzole

HD kamera není kompatibilní s PS4 hrami - je nutné připojit kameru přes adaptér.

HDR se u PS5 zapne automaticky. Vypnutí najdete v nastavení.

PS4 turnaje nejsou na PS5 podporovány

PS5 nepodporuje aplikaci PS4 Second Screen ani doprovodené aplikace her

PS5 dorazí na evropský trh 19. 11. letošního roku za 13 490 Kč (499 euro). Verze bez Blu-ray mechaniky je za 10 790 Kč (399 euro).