Jedna z nejočekávanějších her prvního čtvrtletí roku 2022 o sobě dává vědět skrz podrobnosti o rozsáhlém stromu dovedností, specializacích a bojových stylech.

Americký magazín Game Informer měl možnost dozvědět se o Horizon Forbidden West více informací a nenechal si je pro sebe. Vývojáři se v druhém díle zaměřili na větší možnosti přizpůsobení hlavní hrdinky Aloy. Umožněno nám to bude skrz rozsáhlý strom dovedností. Získané body budeme investovat do šesti oblastí, abychom si z Aloy udělali válečníka podle svého gusta.

Na výběr budou:

  • Warrior je válečník specializující se na útoky zblízka
  • Hunter je jeho opak, zaměřuje se na útoky z dálky
  • Infiltrator nabídne lepší možnosti při nenápadném likvidování nepřátel
  • Trapper se soustředí na používání pastí
  • Survivor je expert na přežití v oblasti využívání zdrojů a zdraví
  • Machine Master je výborný hacker

Každá z těchto šesti kategorií bude mít 20 až 30 odemykatelných dovedností a každý strom bude mít také svůj vlastní unikátní Valor Surge. Jak bývá u her zvykem, body můžete investovat do všech kategorií a styly kombinovat podle svého uvážení, aby Aloy seděla vašemu hernímu stylu. Mezi příklady zmíněných skillů je dovednost, jež přidává pasivní regeneraci zdraví.

Další možnosti v přizpůsobení Aloy nabídne vylepšování výbavy, které probíhá na pracovních stolech. Každá zbraň bude mít několik úrovní vylepšení, budou se dané zbrani postupně zvyšovat statistiky, munice a odemykat nový typ munice. Například obyčejný luk má tři úrovně vylepšení. Pokaždé, když ho u pracovního stolu vylepšíte, zlepší se jeho statistiky a můžete si odemknout nový typ munice. Vylepšení obyčejného luku vám například umožní používat kyselé šípy. Vypadá to tedy, že místo toho, abyste si museli koupit novou raritu luku, abyste získali přístup k novým typům munice, jako tomu bylo v Horizon Zero Dawn, můžete nyní vylepšovat zbraně a zvyšovat tak možnosti munice.

Boj po boku NPC má být ve hře častěji a někdy vám spolubojovníci mohou poskytnout munici. Vývojáři z Guerrilla Games také potvrdili kompletní vylepšení filmečků, které budou vypadat mnohem lépe díky lepším animacím obličeje a snímání pohybu.

Pokud se budete chtít zdokonalovat v útocích a vašich schopnostech, tak ve městech najdete Melee Pits. Jde o vedlejší obsah v podobě výzev. Ty vás naučí nová komba útoků pro boj zblízka a jejich řetězení. Zní to trochu jako nějaká bojová aréna.

Vedlejší úkoly nabídnou lepší odměny, aby měly pro hráče větší smysl. Je tedy větší pravděpodobnost, že za splnění vedlejších misí získáte lepší vybavení, například nové zbraně nebo brnění.

V neposlední řadě Game Informer přinesl nové obrázky. Ty se většinou zaměřují na Daunt, kaňon na východním okraji Sundomu, což je území Carja. Všimnout si můžete i nového stroje zvaného Burrower, jenž se dokáže zahrabat pod zem a nemile vás překvapit. Burrower je podobný vydrám nebo lasičkám, je ohebný, rychlý a pěkně divoký.

Horizon Forbidden West vyjde 18. 2. 2022 na PlayStation 5 a PlayStation 4. Ve hře budou české titulky.