Dva, respektive tři týdny zbývají do vydání konzole PlayStation 5. První šťastlivci, kteří stihli předobjednat omezený počet kusů u nás, se těší na 19. 11. a vyhlížejí první hry. V Sony ale nezapomínají na masivní počet hráčů na PS4, kterým chce japonská společnost dopřát také nové hry. Ostatně, na PS4 vyjdou ještě first-party hry jako Spider-Man: Milles Morales, Sackboy: A Big Adventure nebo Horizon Forbidden West.

Na první pohled můžeme vidět opačnou strategii. S příchodem PS4 se de facto na PS3 zapomnělo a prodeje nové generace byly poháněny exkluzivitami. Tentokrát ale Sony na hráče s příchodem nové konzole nezapomíná a hodlá PlayStation 4 podporovat.

Jim Ryan, prezident a generální ředitel Sony Interactive Entertainment, tvrdí, že je pro ně podpora PS4 zásadní. Moc dobře si uvědomuje, že na PS4 budou hráči stále hrát a bude nějakou dobu trvat, než si všichni koupí PS5. Ostatně, PS4 má přes 113 milionů prodaných kusů.

„Je důležité zapojit komunitu PS4 a postarat se o to, že bude šťastná. Posledních šest měsíců ukázalo, že to dokážeme,“ vyjádřil se Ryan o vývoji her pro Gamesindustry a připomenul globální pandemii koronaviru, která ovlivnila hráče (přiměla je zůstat více doma) a vývojáře donutila pracovat ze svých domovů.

Sony má v plánu podporovat PlayStation 4 neméně do roku 2022. Je ale více než jasné, že na PS5 budou vycházet exkluzivity, které nebudou pro PS4 – například remake Demon’s Souls. Hráče nyní nejvíce zajímá, jak to bude s pokračováním God of War. To má dorazit na pulty obchodů v průběhu příštího roku. Bude na PS4? To v současné době nevíme.

PRODÁ PLAYSTATION 5 PŘES 100 MILIONŮ KUSŮ?

Cíle Sony pro PlayStation 5 nejsou vůbec malé. Sony touží znovu překonat hranici 100 milionů kusů, což se povedlo pouze několika konzolím: PlayStation 2 (155 milionů), rodina Nintendo DS (154 milionů), Game Boy a Game Boy Color (112 milionů), PS4 (113 milionů) a Wii (101 milionů). PS3 se přehoupla přes 87 milionů, zatímco Xbox 360 se dostal na 84 milionů.

PS5 to může dokázat. Zájem o konzoli je obrovský. Pouze v USA se za 12 hodin od startu předobjednávek prodalo množství, které odpovídá prvním 12 týdnům předobjednávek PS4. Není divu, že Sony do konce aktuálního fiskálního roku (březen/marec 2021) očekává nejméně 7,6 milionu prodaných kusů.

Ryan se opírá o hry. Podle něj dokázali organicky rozšířit vlastní schopnosti ve vývoji her a připravit nejzajímavější startovní hry. Pomohla tomu akvizice Insomniac Games.

Start PS5 provázejí hry Demon’s Souls, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Sackboy: A Big Adventure a Astro’s Playroom. Poslední jmenovaná je předinstalovaná v každé konzoli. Přitom na PS4 to bylo jen Killzone: Shadow Fall a Resogun, zatímco na PS3 dvojice Resistance: Fall of Man a Motorstorm.