V jedné vzdálené galaxii se pod třemi slunci otáčí planetka známá jménem Batuu, která je nejen součástí světa Star Wars, ale i důvodem ke hněvu pro mnoho fanoušků hry The Sims 4.

Nově oznámený herní balíček je příhodně pojmenován Star Wars: Výprava na Batuu a ačkoliv hráčskou komunitu vůbec nepotěšil, přinesl nevšední novinky. Nenabídne pouze možnost simíky naučit boji se světelným mečem, ale přímo možnost strávit na cizí planetě většinu simíkova života. Jak je známo, planeta Batuu je místo, kde se potkává jak První řád, tak Odboj. Díky tomu si můžete vybrat, na kterou stranu se přidáte a zažít příběh z obou stran. Pokud byste ale chtěli, aby váš simík zůstal neutrální, může se přidat k pofidérní společnosti pašeráků, která míchá výhody i nevýhody obou hlavních stran. Vaše rozhodnutí by přitom pravděpodobně nemělo být pouze na okrasu, ale mělo by skutečně ovlivnit, jak se věci na Batuu vyvrbí.

VOLBA MEZI ODBOJEM A PRVNÍM ŘÁDEM

Každopádně co se okrasy týče, to, že budeme na jiné planetě než Zemi, by mělo být na první pohled poznat. Nejen že se všude kolem vašich simíků budou nacházet nejrůznější rasy mimozemšťanů, ale prostředí by mělo být plné droidů, po nebi by se měly prohánět vesmírné lodě, a dokonce i majestátní zkamenělé stromy by měly neustále připomínat, že Země je daleko za námi. Praví fanoušci Star Wars si mohou během svého pobytu na Batuu všimnout nejen nechvalně proslulé lodi Millennium Falcon, ale i několika známých postav jako třeba Vi Moradi, Rey, Kylo Ren anebo Hondo Ohnaka.

To, jak na vašeho simíka budou dané postavy reagovat, se bude odvíjet nejen podle toho, pro jakou stranu budete pracovat, ale i podle úrovně váženosti, kterou u dané strany budete mít. Jednoduchý příklad je ten, že čím váženější budete u Odboje, tím nicotnější budete pro příznivce Prvního řádu. Abyste se ale mohli vytáhnout třeba na seržanta, musíte nejprve plnit mise, které by ze začátku měly být jednoduché a v duchu vyzvídání na nepřátele – ať už tím, že sbíráte drby, nebo tím, že se jim hrabete v krabicích se zásobami. Za splnění misí každopádně nedostanete jen respekt, ale také peněžitou odměnu. A pokud vašemu simíkovi nejde o ideály, ale o galaktické credity, pak může kdykoliv udělat pár práciček pro nechvalně známé pašeráky, kteří – jak už bylo řečeno – zůstávají neutrální.

Přečtěte si také: Electronic Arts propouští, ruší Star Wars střílečku a uzavřelo studio Battlefieldu

JE LIBO SVĚTELNÝ MEČ NEBO DROIDA?

Samozřejmostí jsou dále nejen nové dekorace, designy domů a recepty. Asi nikoho nepřekvapí, že vaši simíci se mohou naučit zacházet se světelným mečem, nebo si dokonce koupit vlastního droida. Co se světelných mečů týče, simíci si mohou buďto klasičtější kyber nebo crystalové verze zakoupit ve workshopu, případně plnit mise u Prvního řádu nebo Odboje, aby získali nějaké ty více speciální.

Vlastního droida si každý simík musí získat sesbíráním dostatku šrotu z odpadu ležícího na planetě Batuu a zakoupením v Droidím depotu, kde bude mít na výběr droidy jak z řady R-, tak z řady BB-. Své droidy přitom budete moci barevně přizpůsobit a dát jim nové jméno. Poté si už jen budete užívat jejich společnost a případnou pomoc při misích, kde mohou pomáhat nejen rozptylováním hlídajících Stormtrooperů.

JEDI I NA PLANETĚ ZEMI

I když budou vaši simíci zpět na planetě Zemi, mohou stále procvičovat své schopnosti se světelným mečem a případně se svými přáteli hrát sabacc. Stejně tak je zpět do jejich domoviny budou následovat i droidi zakoupení na Batuu. Nutno tedy dodat, že droidi na Zemi nebudou fungovat jako nějaké vražedné stroje, ale budou pouze společností pro vašeho simíka.

Co se tedy musí uznat je, že herní rozšíření Star Wars: Cesta na Batuu přináší nový a velmi netypický obsah, a právě proto ho fanouškovská komunita nepřijala vůbec dobře. Na oficiálním Instagramu hry můžete najít nespočet přímo rozzuřených komentářů, které se všechny opírají o to, že téma Hvězdných válek je něco, po čem komunita doopravdy netoužila. Spousta lidí tento balíček bere vyloženě jako podpásovku od vývojářů a dává to hlasitě najevo, protože nadšeně čekali na již dříve nastíněný balíček s tématem zimních sportů či farmy. Není se jim proto asi co divit, že nejsou nijak nadšení z celkem zvláštní a docela okatě komerční spolupráce.

Herní rozšíření The Sims 4 - Star Wars: Výprava na Batuu vyjde o půlnoci 8. 9. 2020 pro PC a Mac, a v 10:00 pro Steam, Xbox One a PlayStation 4.