Už je to rok, co společnost Electronic Arts slavnostně oznámila, že se spojila se studiem Petroglyph Games, které vytvoří remastery oblíbené real-time strategie Command & Conquer. Za tu dobu jsme se mohli podívat akorát na pár artworků a na E3 a Gamescomu bylo až neobvyklé ticho. To se naštěstí změnilo s vydáním prvního teaser traileru, jenž nám ukazuje remaster ve své plné kráse.

Ukázka začíná pixelovou grafikou originálu, ale poté se změní v ostřejší verzi, která je stále ve 2D grafice, ale tentokrát s ostřejšími texturami. Vývojáři, kteří mají za sebou Star Wars: Empire at War, Panzer General, 8-Bit Armies nebo Forged Battalion, chtějí zachovat původní atmosféru. Z toho důvodu se rozhodli pro remaster místo plnohodnotného remaku.

Fanoušky originálu potěší možnost přepnout pomocí jediného tlačítka mezi původní grafikou v rozlišení 320x200 a remasterovanou grafikou, která je připravena až pro rozlišení 4K (3840x2160). V novém provedení bude tedy větší obraz a vy uvidíte větší část mapy. Potěší i možnost přiblížit si bojiště. Přepínání nabídl i StarCraft Remastered od Blizzardu.

„Jak si možná pamatujete z jednoho z našich prvních příspěvků, našim plánem je remaster (nikoliv remake) klasické hry. Z kreativního hlediska to znamená, že se držíme autentického pocitu originálu a neustále hledáme způsoby, jak tohoto cíle dosáhnout. Když se nám podařilo obnovit zdrojový kód C&C Tiberian Dawn a C&C Red Alert, získali jsme životaschopnou cestu, aby remastery odpovídaly jádru hry, pocitu a vzhledu starých titulů. 2D styl je podle nás nejlepší způsob, jak spojit všechny prvky a dosáhnout autentičnosti, kterou jsme hledali,“ napsal kreativní ředitel Jim Vessella z EA.

Teaser a doprovodné animace srovnávající původní podobu s remasterem nemáme brát jako finální. Ve frontě stále čeká oprava několika chyb a předělání některých textur.

Command & Conquer Remastered nemá stanovené datum vydání, ale vyjde pro PC a zahrne původní Command & Conquer, Red Alert 1 a tři expanze pojmenované Covert Ops, Counterstrike a Aftermath. První je pro CaC, zbývající dvě pro Red Alert. Kromě Petroglyph Games na remasterech pracují i lidé z Lemon Sky Studios. Fanoušky série ale nejvíce potěší, že v Petroglyph najdeme tvůrce z bývalého týmu Westwood Studio, který vytvořil tuhle RTS značku.

Ještě dodejme, že komunita okolo série se v posledních letech dost činila a vytvořila řadu modifikací, které upravují vizuální podobu her a přidávají nový obsah. A pokud to nevíte, tak Command & Conquer a Red Alert jsou real-time strategie o budování základny, ve které vyrábíte jednotky pro boj s nepřítelem. Současně musíte sbírat materiál, abyste měli dostatečné množství peněz.