Minihra Wordle si v posledních týdnech zažila velký výbuch popularity. Denně dá všem na světě k uhádnutí pětimístné anglické slovo. Po každém z šesti pokusů se dozvíte, která písmena jste uhádli správně a která máte jen na špatné pozici.

Hru koupilo známé americké médium The New York Times za částku pohybující se v řádech milionů dolarů. Popularita pochopitelně vyvolala vznik všemožných klonů, a to včetně českého Hádej slova. Mezi takřka stejnými minihrami je ale i několik, které přináší vlastní originalitu.

Worldle se už podle názvu liší zaměřením, místo slov totiž hádáte státy světa. Princip je podobný. Na uhádnutí máte šest pokusů, jako nápovědy ale nedostanete barevně zbarvená písmena. Místo toho se dozvíte, jak daleko a kterým směrem je hádaný stát od toho, který jste tipovali vy.

Každý den se pak hádaný stát mění, ve stejný den je ale stejným pro všechny (stejně jako slovo ve Wordle). Navíc máte už od začátku před sebou obrys zmíněného státu, asi vás tak nenaštvu, když prozradím, že dnešní tajenkou byla právě naše Česká republika.

Pokud si chcete hru zpestřit, můžete nechat systém obrys tajenky náhodně přetočit, nebo jej dokonce skrýt úplně. Vaše tipy by se tak odvíjely jen od vzdáleností od ostatních států.

Worldle si můžete zahrát zde.