Před nedávnem spustila Nvidia svoji streamovací službu GeForce Now, která hráčům umožnila pomocí cloudu prožít videoherní zážitky nejen na počítači, ale nově i na mobilních zařízeních a tabletech v rámci dvou členství. První, neplacené, umožňuje herní relaci trvající maximálně jednu hodinu a je silně závislé na obsazenosti serverů. Placená Founder's Edition pak přináší mnoho výhod, jako prioritní přístup k serverům nebo možnost zapnout funkci RTX u podporovaných titulů. Zde je třeba zmínit, že toto členství máte na první tři měsíce zdarma.

Po tom, co GeForce Now opustila fázi bety, se však nevyhnutelně objevily první problémy. Tím největším byl odchod Activision Blizzard, po kterém musela Nvidie ze služby jeho hry odstranit. Hráči si tak nadále nemohli užívat oblíbené Overwatch či Call of Duty.

Nastalá situace však může být ještě horší, protože GeForce Now opouští další z mnoha velkých hráčů. Tentokrát je jím jméno stojící za takovými pojmy jako Doom či Wolfenstein. Ano, studio Bethesda se rozhodlo službu opustit a bere s sebou všechny stěžejní tituly. Přes Now si tak do budoucna nebudete moci zahrát oba díly Dishonored, Prey, druhé Rage, zmiňovaného Dooma, Skyrim, Wolfa...

Těch her je zkrátka hodně a je ohromná škoda, že se Bethesda rozhodla takto razantně jednat. Velkou čistku tak paradoxně přežil jen Wolfenstein: Youngblood, který možná studio v budoucnu také odstraní. Níže najdete seznam odstraněných titulů:

Co ale obě studia vedlo k tomu, aby své hry odstranila? Důvodem by mohl být již zmíněný tříměsíční trial a neplacené členství. Obojí totiž Nvidia zmiňuje ve svém příspěvku:

„Začátkem tohoto měsíce jsme překonali milník naší cesty cloudového hraní tím, že jsme odstranili čekací listinu a otevřeli tak dveře dalším hráčům. Na cloud tak přišlo přes milion nových hráčů, kteří se přihlásili k neplacenému členství nebo k vylepšenému členství Founders, které obsahuje 90denní trial.

Ten je významným přechodovým obdobím, během kterého si mohou hráči, vývojáři i vydavatelé vyzkoušet prémiový zážitek s minimálními závazky, zatímco my pokračujeme ve zlepšování naší nabídky.

Jak se blížíme k formátu placené služby, někteří vydavatelé se mohou rozhodnout své hry odstranit před tím, než uplyne zkušební lhůta. Konec konců si udržují kontrolu nad svým obsahem a rozhodují o tom, jestli hra, kterou koupíte, zahrnuje vysílání přes GeForce Now.

S koncem přechodného období by se měl počet odstraněných titulů snižovat. Každý týden navíc na GeForce Now přibydou nové hry.“

Toto ujištění však očividně rozzuřeným hráčům nestačí, a tak fórum Nvidie nadále zahlcují naštvanými příspěvky. Společnost se však situaci snaží aktivně řešit a nespokojenou komunitu žádá o trpělivost.

Jedinou otázkou tedy zůstává, jestli se vůbec Bethesda na službu vrátí.

Co si o tom myslíte vy?