Další evropské země se rozhodly bojovat s loot boxy. Po Belgii hodlají tenhle současný nešvar, který je přirovnáván k hazardu a vydělává videoherním společnostem neuvěřitelné množství peněz, zakázat v Nizozemsku.

Šest nizozemských politických stran se vyslovilo pro návrh na úplný zakázat prodeje nechvalně proslulých loot boxů. V návrhu zákona se uvádí, že loot boxy jsou formou hazardní hry. Dle politiků mají být děti manipulovány a nabádány k jejich nákupu.

Belgie zakázala loot boxy už v roce 2018. Pokud návrh podpoří většina poslanců, tak další zemí s úplným zákazem bude Nizozemsko. Zmíněných šest politických stran tvoří parlamentní většinu.

Připomeňme, že nizozemští politici vedli ostrý spor o loot boxy se společností Electronic Arts už v roce 2020. Jablkem sváru byly balíčky FIFA Ultimate Team (FUT), které jsou nedílnou součástí fotbalové série FIFA.

Ačkoli byla společnost EA původně pokutována, po odvolání Nejvyšší soud rozsudek zrušil a konstatoval, že loot boxy nejsou vždy v rozporu s nizozemskými zákony o hazardu. Přesto Blizzard v Belgii a Nizozemsku nespustil Diablo Immortal, které denně generuje v průměru přes milion dolarů z mikrotransakcí.

ŠPANĚLSKO CHCE CHRÁNIT DĚTI I DOSPĚLÉ

Ve Španělsku nebudou tak radikální, hodlají loot boxy pouze regulovat a změnou zákona je zakázat osobám mladším 18 let. Podle tamních médií od počátku roku 2024.

Zákon o regulaci takzvaných „mechanismů náhodných odměn“ vstoupil do fáze slyšení a informování veřejnosti. Tato fáze mimo jiné umožňuje občanům vyjádřit svůj názor na zamyšlený zákon.

Skrz zákon chtějí politici ve Španělsku donutit společnosti, které tyto mechanismy ve svých hrách mají, aby poskytovaly přesnější informace o tom, jak fungují a jaké odměny může hráč získat. Plus zákon zakáže vysílat reklamy na loot boxy, kryptoměny a NFT v rozhlase a televizi přes den, prostor bude pouze v časovém úseku od 1:00 do 5:00.

BOJ PROTI LOOT BOXŮM NA VÍCE FRONTÁCH

Nedávno se do boje proti loot boxům zapojilo 20 spotřebitelských evropských organizací, včetně českého zastoupení. Tyto skupiny společně podnikají koordinovanou akci a obracejí se na úřady s žádostí o regulaci loot boxů.