Na včerejší blázinec s PlayStation 5 navážeme dalším článkem, ve kterém se podíváme na zpětnou kompatibilitu, podporu PlayStationu 4, češtinu nebo předplatné ve stylu Xbox Game Pass.

VĚTŠINA HER Z PS4 NA PS5

Na PlayStationu 5 si budete moci zahrát většinu her ze současné generace. Prezident Jim Ryan v rozhovoru s The Washington Post potvrdil, že PS5 spustí 99 procent všech titulů z PS4. Na podrobnosti si musíme ale počkat.

Místo toho také víme, že nemůžeme počítat se zpětnou kompatibilitou starších systémů. PS5 nebude podporovat hry z PS3, PS2 nebo prvního PlayStationu. Sony se místo toho soustředila na tisíce her ze současné generace, rychlý SSD disk a možnosti ovladače DualSense.

PS4 BUDE DŮLEŽITÁ DALŠÍ TŘI AŽ ČTYŘI ROKY

V Sony si jsou moc dobře vědomi úspěchu PlayStationu 4. Z toho důvodu bude PS5 kompatibilní s hrami z této generace. Současně ale japonská společnost nechce opustit konzoli, která prodala přes 100 milionů kusů a má velkou základnu hráčů. Majitelé PS4 se nadále mohou spolehnout na podporu, která potrvá tři až čtyři roky.

Důkazem, že to v Sony myslí vážně, je vydání her Spider-Man: Miles Morales, Sackboy A Big Adventure a Horizon Forbidden West na PlayStation 4.

Budoucí majitelé PS5 mohou být tímto rozhodnutím zklamáni, ale prezident Sony jim vzkazuje, že mají zachovat klid. PS5 verze těchto her jsou vytvořeny od základu, aby využily hlavní funkce next-gen konzole. Plus počítá se s bezplatným vylepšením pro PS5, takže si v klidu můžete koupit PS4 verzi hry a poté si ji v budoucnu zahrát na nové konzoli s vylepšením.

„Komunita kolem PS4 pro nás bude nesmírně důležitá v dalších třech nebo čtyřech letech,“ uvedl Ryan, který si je moc dobře vědom toho, že desítky milionů hráčů zůstanou na současné konzoli a PlayStation 5 koupí později.

SONY NEMÁ ZÁJEM O OBDOBU XBOX GAME PASSU

Podle slov Jima Ryana nemají v Sony zájem o službu podobnou Xbox Game Passu. PlayStation se místo předplatného zaměřil na herní hity, jejichž výroba stojí hodně peněz. Z toho důvodu by model předplatného neměl pro Sony finanční smysl.

Sony pro úspěch PlayStationu 5 vidí cestu exkluzivních titulů, které si na jiné platformě nezahrajete.

Místo Xbox Game Passu připravila Sony další bonus pro předplatitele PlayStation Plus. Těm se na PS5 otevře kolekce zajímavých exkluzivit a multiplatformních her, které dle Sony definovaly PlayStation 4.

ČESKÉ MENU, LOKALIZACE A PREZENTACE SYSTÉMU

PlayStation 5 bude mít české menu. Očekáváme, že tuzemské zastoupení Sony připraví české titulky pro hlavní tituly, které vyjdou na PS5 a PS4, ale přesné detaily se dozvíme v nadcházejících týdnech.

V dohledné době by nám Sony ráda ukázala systém PlayStationu 5, který má několik zajímavých věcí, které bychom měli vidět. O co by mohlo jít? Různé náznaky poukazují na možnost okamžitě spustit hru - dle dostupných informací trvá spuštění hry na PS5 pouhé dvě sekundy.

DATUM VYDÁNÍ

PlayStation 5 vyjde 19. 11. letošního roku za 499 euro (13 490 Kč). Digitální edice konzole bez Blu-ray mechaniky bude za 399 euro (10 790 Kč).