Sony plánuje investovat stovky milionů dolarů do vývoje exkluzivit pro PlayStation 5, které vytvoří externí týmy. Výdaje na tyto smlouvy mají být 34,360 milionů jenů (329 milionů dolarů). Vypláceny mají být postupně v příštích sedmi letech.

329 milionů dolarů může představovat pouze část plánované investice Sony. Ve skutečnosti může jít o mnohem větší investici do exkluzivního obsahu pro novou generaci PlayStationu, který vytvoří vývojáři mimo japonskou společnost. Ti jsou označováni jako second-party studia.

Informace vyplývají z poslední finanční zprávy. V té se dceřiné společnosti Sony zavázaly, že utratí 329 milionů dolarů za vydavatelské a partnerské second-party smlouvy pro PlayStation, které budou vypláceny po dobu sedmi let.

Půjde o spolupráce s jinými týmy, které budou vytvářet hry jménem PlayStation Studios a Sony je vydá. Takto vznikal například Spider-Man z roku 2018. Nyní takto Sony financuje Returnal od Housemarque, předtím to byly hry Destruction AllStars, remake Demon’s Souls a Sackboy: A Big Adventure.

Do výdajů nejsou započítány projekty v rámci PlayStation Studios, tedy od Naughty Dog (tvůrci Uncharted a The Last of Us), Guerrilla Games (Horizon: Zero Dawn), Bend Studio (Days Gone), Polyphony Digital (Gran Turismo) nebo Sucker Punch Productions (inFamous a Ghost of Tsushima).

Investice se netýká ani takzvaných third-party exkluzivit, tedy smluv uzavřených s jinými vydavatelskými společnostmi. Tady se bavíme o titulech jako Final Fantasy 16, Project Athia, Deathloop nebo GhostWire: Tokyo.

Fanoušci doufají, že část z 329 milionů dolarů bude využita pro realizaci nové kapitoly hororu Silent Hill. Už dříve se o novém projektu hojně spekulovalo. Sony je rovněž připravena v nadcházejících letech koupit nová studia. Nechce ale ukvapený růst týmů. Strategií Sony je stabilní, pomalý a neustále organický růst studií.

Připomeňme, že v minulosti Sony mluvila o vydání dalších exkluzivit na PlayStation 4, stejně tak o rostoucí popularitě singleplayerových her.