Se včera představenou novou podobou PlayStation Plus rozdělenou na tři úrovně nejsou hráči zatím moc spokojeni. Nejvíce jim vadí, že Sony nebude do knihovny přidávat své hry v den jejich uvedení na trh. Japonská společnost uvedla, že by tímto přístupem hrám uškodila a nemohla do nich investovat potřebné peníze. Tenhle názor se ale může v budoucnu změnit.

Místo nejočekávanějších her v den vydání láká Sony na rozsáhlou knihovnu vysoce kvalitních a rozmanitých titulů. Ty zahrnou například Death Stranding, God of War, Marvel's Spider-Man, Marvel's Spider-Man: Miles Morales, Mortal Kombat 11 nebo Returnal. Nově jsme byli ujištěni, že katalog nové služby PS Plus podpoří každý významný vydavatel.

V rozhovoru pro Games Industry to prohlásil Jim Ryan, šéf Sony Interactive Entertainment. Už ale neřekl, o jaké firmy přesně půjde. Místo toho zdůraznil, že jednání s různými subjekty stále probíhají. Největší otazník visí nad společnostmi Bethesda a Activision Blizzard, které Microsoft před časem koupil (u druhé jmenované dokončuje akvizici). Nemohli bychom se divit, kdyby Microsoft chtěl tituly od svých studií držet exkluzivně na Game Passu.

Zmíněné Returnal naznačuje, že by se hry od Sony do PS Plus mohly dostávat zhruba rok po vydání. Returnal vyšlo jako PS5 exkluzivita na jaře 2021.

Kdo jsou významní vydavatelé? Za ty největší se považuje Ubisoft, Activision Blizzard, Take-Two s 2K Games, Tencent Games, Bandai Namco, Square Enix, Konami, Sega, Capcom, Microsoft nebo Embracer Group. Mezi menšími jsou 505 Games, Devolver Digital, Focus Entertainment , Koei Tecmo, Nacon, Paradox Interactive, Team17 nebo Warner Bros.

Ve včerejším oznámení Sony avizovala, že konkrétní tituly, které budou v PS Plus dostupné, bude postupně odhalovat.

Novou verzi PlayStation Plus plánuje Sony spustit postupně v jednotlivých regionech. Proces spuštění bude zahájen v červnu na několika asijských trzích, poté se dostane na Severní Ameriku, Evropu a zbytek světa. Všude by měla být služba spuštěna do konce první poloviny roku 2022.

Jedno je jisté už dnes, PlayStation Plus Collection pro PS5 zůstane beze změn i po spuštění nového PS Plus. Ta nabízí přístup k 20 různým titulům z PS4, které Sony označuje za významné.

Microsoft včera večer využil situace a na sociálních sítích připomenul výhody Game Passu. Zejména možnost hrát nové hry v den vydání, včetně blockbusterů a nezávislých titulů od Xbox Game Studios, EA Play, ID@Xbox a dalších.