Po koupí studií Housemarque, Bluepoint Games, Firesprite, Nixxes, Bungie a Haven pokračuje PlayStation v hledání strategických partnerů, aby posílil a zpestřil katalog svých titulů. V rozhovoru pro PlayStation Podcast to potvrdil generální ředitel Sony.

„S PlayStation Studios jsme na tom opravdu dobře a jsme na tom dobře už několik let,“ řekl Jim Ryan v podcastu. „Kritický úspěch a komerční úspěch her, které vytváříme... to nám umožnilo investovat velké prostředky do tvorby obsahu.“

Naše studia rozšiřujeme organicky a rosteme prostřednictvím akvizic. V průběhu roku 2021 jsme získali pět studií, jednáme s Bungie a máme v plánu další. Tím se dostáváme do koloběhu, kdy úspěch plodí úspěch,“ dodal Ryan.

Napadá vás, které studio by Sony mohla koupit? Jak víme z dřívějška, společnost kupuje zejména týmy, s nimiž delší dobu spolupracuje. Na internetu se hojně mluví o Konami, respektive o známých a oblíbených značkách jako Metal Gear a Silent Hill.

Před koupí Haven Studios měla Sony na akvizice a růst svých studií vyčleněno zhruba 10 miliard dolarů. To by stačilo na Kadokawa Corp (mateřská společnost FromSoftware má odhad 3,2 miliardy dolarů), Capcom (5,1 miliardy dolarů), Konami (6,9 miliardy dolarů) nebo Ubisoft (7 miliard dolarů).

V roce 2021 společnost Sony koupila Valkyrie Entertainment, Housemarque, Bluepoint, Firesprite a Nixxes. Investovala také 200 milionů dolarů do společnosti Epic Games, tvůrce Fortnite a Unreal Enginu, vývojového enginu hojně využívaného na trhu videoher, včetně příští hry studia Firesprite, která bude hororovou adventurou.

Minulý týden Sony odhalila novou předplatitelskou službu PlayStation Plus, která má fungovat jako konkurence Xbox Game Passu od Microsoftu, ale nabídne tři úrovně předplatného a v té nejvyšší zahrne více než 700 her pro PlayStation 5 a PS4.