Sony má do budoucna velké plány, chce navýšit výrobu a prodat více kusů PlayStationu 5. Přesto japonská společnost neočekává, že by dokázala v roce 2022 uspokojit poptávku po nové generaci své konzole.

Ani s příchodem léta se situace s dostupností PlayStationu 5 moc nezlepšila a pro většinu lidí je obtížné koupit konzoli nové generace od Sony. Když se někde nějaký kus objeví, je během pár minut pryč, a překupníci PS5 prodávají s přirážkou minimálně několik tisíc korun.

Generální ředitel Sony, Kenichiro Yoshida, nově oznámil, že výroba PlayStationu 5 bude v příštím fiskálním roce výrazně navýšena. Japonská společnost musí reagovat, poptávka nepolevuje ani půl roku po vydání a další významné hry, které dorazí na trh (nemluvě o již vydaných exkluzivitách Ratchet & Clank: Rift Apart a Returnal), navýší zájem hráčů o konzoli. I když nové God of War, Horizon Forbidden West i Gran Turismo 7 vyjdou nejen na PS5, ale také na PS4.

Yoshida na setkání s investory odhalil cíle. Sony chce ročně prodat více než 22,6 milionu kusů PlayStationu 5. Pokud se to podaří, bude překonán rekord prvního PlayStationu. Ten během fiskálního roku 1995 prodal právě 22,6 milionu.

Dosud se prodalo 7,8 milionu konzolí PS5, což těsně překonala 7,6 milionu prodaných konzolí PS4 ve stejném období. Sony má v úmyslu vyrobit a prodat nejméně dalších 14,8 milionu PS5 v letošním fiskálním roce. Ten začal v dubnu 2021.

Finanční web Finbold na začátku tohoto měsíce napsal, že Sony po celém světě prodala 8,6 milionu konzolí PlayStation 5. Údajně si měla společnost dát za cíl prodat do konce minulého roku 10 milionů kusů, což se kvůli potížím s výrobou a pandemií nepodařilo. Přesto se PS5 stala nejrychleji prodávanou konzolí v historii USA.

Standardní edice PS5 s Blu-ray mechanikou se měla stát ziskovou již tento měsíc. To ale Sony dosud nepotvrdila. Je běžné, že se konzole na začátku svého životního cyklu prodávají se ztrátou.

Navzdory plánům Sony očekává, že i v roce 2022 bude PlayStation 5 nedostatkovým zbožím. Ani při zvýšené výrobě pravděpodobně nebude firma schopna uspokojit poptávku.

PlayStation 5 se prodává za 13 490 Kč (500 eur) s Blu-ray mechanikou a za 10 790 Kč (400 eur) v digitální edici bez mechaniky.