Sony si patentovala přídavné zařízení na ovladač, které přidává dvě programovatelná tlačítka na záda ovladače. Koncept je podobný tomu, který dostala předešlá generace oblíbené konzole. O patent uveřejněný 4. 2. 2021 si společnost zažádala 29. 6. 2020.

Tlačítka na zadní straně ovladače nejsou výjimkou. Například Microsoft je využívá na svém Xbox Elite Controlleru. Valve je přidala na svůj Steam Controller, za což musela zaplatit nemalou pokutu. A jak už bylo zmíněno, i Sony tento koncept využila v podobě přídavného zařízení na ovladač DualShock 4, navzdory některým očekáváním, ale nejsou tlačítka do ovladače DualSense přímo vestavěna.

Přečtěte si také: Nedostatek PS5 a Xbox Series X/S může trvat mnohem déle

Patent sám o sobě ale nic neznamená, je totiž možné, že jím Sony jen předchází výrobě podobného příslušenství firmou třetí strany. Pro nás méně zajímavou teorii také podpírá fakt, že na nákresech je pravděpodobně vyobrazen ovladač předchozí generace. Na druhou stranu by nebyla výroba takového příslušenství k údivu, tlačítka pro DualShock 4 totiž nejsou kompatibilní s novým ovladačem.

Přidaná tlačítka, pokud tedy budou vyráběna, by měla být plně nastavitelná, „přemapovat“ by si je tak měl moct každý hráč dle své libosti. Otázkou je, co by to udělalo s haptickou odezvou, tedy speciálními vibracemi. Na tento nový zážitek PlayStation 5 dost sází.

Zadní tlačítka přináší znatelnou výhodu zvlášť do kompetitivních her, jako je Apex Legends nebo Overwatch, o něco zpříjemnit hratelnost ale mohou v jakéhokoli žánru.

Sony v současnosti nedokáže naplnit poptávku po nových konzolích, podobně je na tom velká část trhu se spotřební elektronikou, nejvýrazněji pak grafické karty. Ačkoli AMD mluvilo o navrácení poměru produkce a poptávky do normálu kolem poloviny roku, téma zůstává otevřené a prodloužení situace není zdaleka vyloučeno.