Dnes v newyorském sídle OSN začal klimatický summit, který pro videoherní svět přinesl jednu důležitou zprávu. Společnost Sony se spojila s OSN a přidala se k iniciativě Playing for the Planet, která chce snížit spotřebu energie a zdrojů znečištění životního prostředí u výroby konzolí a her.

Cílem celé iniciativy je oslovit jednotlivé herní společnosti, studia i samotné hráče, abychom neškodili planetě více než je třeba. K tomu hodlá přispět i PlayStation, který se zavázal, že nová generace konzole bude ekologičtější a šetrnější k životnímu prostředí. Dopomůže k tomu zejména nižší spotřeba energie v klidovém módu, kdy hráč pozastaví hru a nechá ji běžet na pozadí. To je možné již u PS4, ale u PS5 odhaduje Sony spotřebu v tomto režimu na 0,5W.

„Pokud tuhle funkci využije jeden milion uživatelů, ušetříme energii odpovídající množství průměrné spotřebované elektřiny tisícovky domácností v USA,“ prohlásil Jim Ryan, prezident Sony Interactive Entertainment. Zároveň japonská společnost odhaduje, že díky novým technologiím, postupům a systému dokázala u PS4 snížit emise uhlíku o téměř 16 milionů metrických tun. V příštích 10 letech se chce dostat na 29 milionů tun, což by odpovídalo emisím CO2 pro Dánsko v roce 2017.

Závazky Sony se netýkají pouze hardwaru a provozu, Sony chce rovněž informovat své spotřebitele. Zvažuje se vytvoření speciálních aplikací pro PlayStation VR, které by zvýšily povědomí o klimatických otázkách. V té by se měli hráči dozvědět o možnostech, jak snížit spotřebu elektřiny u PS5, včetně zmíněné možnosti nechat běžet hru na pozadí. Aplikace mají vzniknout za podpory odborníků na klima a týkat se celkově problému s výraznou spotřebou.

Nová konzole Sony nebyla dosud oficiálně představena. Víme akorát, že nabídne mimo jiné rychlý SSD disk a bude podporovat rozlišení až 8K (dle mého je dost nepravděpodobné pro hry) a technologii ray tracing. Vydání nové generace se očekává koncem příštího roku.