Je naprosto běžnou praxí, že se z her během vývoje a před vydáním odstraní spousta věcí. Protože to nefungovalo správně, protože to nebylo zábavné, protože to ztratilo smysl… V případě některých vydavatelů i proto, že to pak chtějí zpoplatnit. Důvodů může být spousta. Takový osud potkal i jednu zbraň v nově vydaném Doom Eternal. Běžná pistole se objevila v předchozím díle a vlastně snad v každém díle série, ale v Eternalu ji běžně nenajdete.

Přesto se v datech hry stále nachází a její „získání” je velmi jednoduché, pokud máte hru na PC. Stačí si odemknout příkazy v konzoli (například za pomocí Cheat Enginu) a ve hře do ní napsat g_enablepistol 1, čímž pistoli okamžitě dostanete.

Ve všech ohledech je funkční. Nepřátele poškozuje, má oproti dřívějšímu dílu jiný model, animace i trochu jiné fungování, má zvuky, zkrátka všechno. K jejímu odstranění muselo dojít velmi pozdě ve vývoji, čímž se samozřejmě nabízí otázka, proč k tomu vlastně došlo.

Sám jsem měl možnost si tuhle zbraň vyzkoušet a po zhruba deseti minutách jsem ten důvod nejspíše pochopil. I přesto, že je samotná zbraň silná a účinná proti běžným Soldierům a Impům, v boji proti čemukoliv jinému se vůbec neuplatní. A to ani jako taktický prvek vhodný proti konkrétním nepřátelům nebo konkrétním slabinám, což je jedna z věcí, čím se může každá zbraň ve hře pyšnit. Nehledě na to je samotná pistoli vcelku pomalá a relativně nezajímavá, nabízející akorát jednoduché střílení dávkami nebo přiblížení pro silnější a přesnější zásah. Mj. je i z našich záběrů výše vidět, že tempo hry jejím používáním značně trpí. Kromě toho sdílí náboje s mnohem účinnějším Heavy Cannon, takže nemá ani nekonečno nábojů jako v předchozím díle.

Přesto se jedná o zajímavý a malý náhled na to, co mohlo být a nakonec nebylo. I tak si ale osobně myslím, obzvlášť po vlastní zkušenosti, že její odstranění byl ve finále dobrý nápad. Možná se ale od hry podívá někdy později pomocí nějaké aktualizace, prostor tu pro to určitě je.

A jak se líbila hra nám v redakci? Určitě se nezapomeňte mrknout na naši recenzi. Spoiler alert - hra si odnesla velmi, velmi vysoké hodnocení.