Největší nezisková organizace bojující za práva zvířat na světě vyzývá společnost Ubisoft, aby odstranila brutální kohoutí zápasy z Far Cry 6. Manažerka latinskoamerické pobočky PETA přirovnala kohoutí zápasy k bojové hře ve stylu Mortal Kombat.

„Přeměna tak strašlivého krvavého sportu, jako jsou kohoutí zápasy, na videoherní zápas ve stylu Mortal Kombat je na hony vzdálená skutečné inovaci, protože dnešní společnost je silně proti tomu, aby byla zvířata nucena bojovat na život a na smrt. Kohouti zápasech jsou vybaveni ostrými ostruhami, které trhají maso a kosti a způsobují mučivá a smrtelná zranění. Organizace PETA Latino vyzývá Ubisoft, aby tuto odsouzeníhodnou minihru nahradil jinou, která nebude oslavovat krutost.“

Vývojáři ze studia Ubisoft Toronto se nechali inspirovat Kubou, kde jsou kohoutí zápasy stále legální a v zemi populární. Ale zatímco ve skutečném světě jsou skutečně brutální, tak ve Far Cry 6 z kohoutů akorát odlétá peří. Není vidět žádná krev a žádné zvíře při těchto zápasech neumírá. Poražený kohout se zvedne se země a v záběrech můžeme vidět, jak si oba soupeře berou majitelé.

Organizaci PETA není kritika obsahu videoher cizí. Největší rozruch ochránci za práva zvířat způsobili po vydání řady prohlížečových her, které parodovaly hry od Nintenda jako New Super Mario Bros., Cooking Mama 2: World Kitchen, New Super Mario Bros. Wii, Super Meat Boy, Super Mario 3D Land, Pokémon Black 2 and White 2 a Pokémon X and Y. Jejich cílem bylo poukázat na to, jak Nintendo zobrazuje zvířata a využívá je pro zábavu. Styl byl přirovnáván ke slonům v cirkusech.

Sami ochránci zvířat čelili obvinění několikrát. Podle jednoho z roku 2017 zabíjejí většinu zvířat přijatých do útulků ve Spojených státech amerických. V roce 2019 Newsweek uvedl, že z 2421 přijatých psů a koček bylo 1578 utraceno. V roce 2017 musela organizace zaplatit rodině devítileté dívky 49 tisíc dolarů poté, co jí organizace odebrala psa, a ještě téhož dne ho eutanazovala. PETA tento incident označila za „nešťastnou chybu“. PETA obhajovala svá celková čísla o eutanazii s tím, že je to nevyhnutelné vzhledem k její politice nikdy neodmítat zvířata.

Far Cry 6 vyšlo na PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, Google Stadia a Amazon Luna.