Dobré ráno. Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Jen ve Velké Británii se od 23. 3. do 13. 6. 2020 prodalo 438 902 kusů hry Grand Theft Auto V. Pro srovnání, film Star Wars: Vzestup Skywalkera má za stejnou dobu na kontě 637 484 kopií a 541 783 kusů Ledové království 2. GTA V je pátým nejprodávanějším produktem v UK, FIFA 20 má 506 572 kusů a Call of Duty: Modern Warfare pak 474 902.

- Jak velký zájem je o bezplatné hry na Epic Games Store? Nedávno na 24 hodin byla zdarma nová strategie Total War Saga: Troy. Ta během tohoto dne zaznamenalo 7,5 milionu hráčů, kteří si hru přidali zdarma do své knihovny. Nyní se titul prodává za 49,99 euro. Na Steam Troy dorazí až v létě 2021.

- Vývojáři Dead by Daylight potěšili komunitu, do hry přidali cross-play, aby hráči na PC, PS4, Xboxu One a Switchi mohli hrát společně. Asymetrickou hororovou akci by to mělo pořádně nakopnout, ale zatím není cross-play mezi mobilními verzemi. Podle všeho je hraní napříč platformami volitelné a lze ho vypnout. Vývojáři neplánují podporu myši a klávesnice pro konzolové verze, nejde totiž o střílečku, takže by PC hráči neměli mít navrch. Místo toho chtějí později obohatit hru o možnost přenést si postavy a vše z jedné platformy na jinou.

Přečtěte si také: Nedabuji Jasona v Grand Theft Auto VI, zametl s domněnkami Troy Baker

- PC verze Horizon Zero Dawn obdržela první patch. Aktualizace 1.01 řeší některé chyby, které hráči nahlásili. V oficiálních materiálech vývojáři přiznávají, že ve hře ještě zůstávají jiné chyby, způsobené zejména různými hardwarovými konfiguracemi. V Guerrilla Games tak pracují na dalších patchi.

- E3 byla zrušena, ale německý Gamescom bude digitálně a slibuje velkou show. V rámci Opening Night Live uvidíme více než 20 her, ale zatím bez bližších detailů. Akce se uskuteční ve čtvrtek 27. 8. od 20:00.

- Nedávno se objevily zvěsti o chystaném oznámení Microsoftu. Americká společnost má představit nějakou významnou funkci pro Xbox Game Pass. Podle novináře Jeffa Grubba nemá jít o nové hry, ale o zahrnutí předplatného EA Play (dříve EA Access) do služby Microsoftu.

- Horor The Dark Pictures Anthology: Man of Medan prodal přes milion kopií. Pro tvůrce Until Dawn ze studia Supermassive Games jde o úspěch. Současně dodávají, že je pro ně obtížné vysvětlit lidem, že jde o antologii. Těší se, až vydají druhou část. Ta pod názvem Little Hope dorazí 30. 10. na PC, PS4 a Xbox One.

- Resident Evil 7 je oficiálně nejprodávanějším dílem série. Sedmička z roku 2017 má na kontě 7,9 milionu prodaných kopií, přeskočila tak Resident Evil 5 a Resident Evil 6. Ty mají 7,7 a 7,6 milionu kusů. Daří se také remaku dvojky. Ten je za zmíněným triem s čísly 7,2 milionu. Není divu, že celá série překonala hranici 100 milionů kusů.

- Těšíte se na Baldur's Gate 3? Tak si do kalendáře poznamenejte, že v úterý 18. 8. v sedm hodin večer našeho času uvidíte plnohodnotné intro hry a dozvíme se důležité detaily o Early Access (pravděpodobně datum spuštění). Jako bonus se představí šéf studia Larian v brnění.

- FIFA 21 bude vyžadovat minimálně 50 GB volného místa na disku, odhalil popis Xbox One verze na Microsoft Store. Podobnou velikost očekávejte i na PS4.

Přečtěte si také: FIFA 21 láká na vylepšenou kariéru s řadou novinek

- Britský obchod GAME zrušil předobjednávky na Mass Effect Trilogy Remastered. Spekulací ohledně remasteru trilogie sci-fi ságy od BioWare přibývá. Poslední pocházela právě od GAME. Obchod začal nabízet neoznámenou hru v předobjednávkách. Nyní je ale stornoval s tím, že produkt N7 neexistuje a jeho zařazení do předobjednávek byla chyba. Fanoušci ale neztrácejí naději.

- Na Steamu si za 3,59 eur můžete koupit slovenský nezávislý horor Our Way, v němž se může stát cokoliv. Hra je rozdělena na pět částí. „Our Way si pohrá s vašou mysľou a podnieti vás pýtať sa seba samotných na otázky života,“ popisují svůj projekt studenti ze střední školy.