Paradox Development Studio nám už pěknou řádku let přináší zajímavé strategické hry, které jsou proslavené především svým velkým množstvím obsahu. Perfektním příkladem je titul Europa Universalis IV. Ten za dobu své existence získal přes 15 různých DLC a nabídl hráčům stovky hodin zábavy. Bohužel takové množství rozšiřujícího obsahu má i svou temnou stránku.

Většina zmiňovaných DLC je placených, a proto si spousta fanoušků stěžovala na to, že pokud chtějí vlastnit všechny, musí zaplatit opravdu nehorázné peníze. To už se však nejspíš brzy změní. Paradox se totiž pustil do testování nového předplatného, které by hráčům nabízelo veškerý rozšiřující obsah pro Europa Universalis IV za přijatelnější cenu.

„Již léta od stávajících a potenciálních nových hráčů slýcháváme, že náklady na získání hry a všech expanzí najednou jsou poměrně vysoké (a mohou být odrazující pro úplně nové fanoušky EU4), nakonec jsou podporovány téměř 7 let. Při mnoha příležitostech nám byl navržen model předplatného, takže nás napadlo, že provedeme test, abychom viděli, jak populární by taková služba byla,“ řekli vývojáři na svém fóru.

Testování nového předplatného pro Europa Universalis IV se zatím týká pouze malé hrstky lidí. O tom, kdy bude spuštěno pro všechny a kolik bude stát nepadlo zatím ani slovo. Je však velmi pravděpodobné, že Paradox vyhoví svým fanouškům a předplatné v blízké době spustí.

Pokud byste si v současné době chtěli koupit kompletní edici této hry, tak Empire Bundle se v aktuální slevě prodává za 110,09€ na Steamu. Jinak je cena 264,84€. Základní hra přitom stojí běžně 39,99€ (nyní 9,99€). Momentálně je ale výhodnější Humble Bundle, kde si můžete hru s 5 DLC odemknout za méně než euro.