Požírání obrovským pavoukem není to nejhorší, co se vašim vesničanům stane. Gord se podobá hrám Frostpunk a Zaklínač 3. Divoký hon. Vaším hlavním úkolem bude určit osud vašeho kmene.

Stan Just, bývalý producent CD Projektu RED, odhalil svou první hru, která vzniká v nově založeném polském studiu Covenant. Hra Gord je popisována jako strategická adventura. Vývojáři připravují dobrodružství v temné a děsivé zemi s mýtickými bytostmi. Jejich zabíjení ale nebude vaším jediným úkolem. Musíte shromažďovat zdroje a spravovat město.

Gord vám může připomínat Frostpunk, ale bez punku a s obřími pavouky, dětskými oběťmi a dalšími špatnými věcmi. Titul je založen na slovanském folklóru a nabídne budování města společně s dobrodružnými výpravami s procedurálně generovanými aktivitami v divočině. Po vzoru Darkest Dungeon mohou váš lid postihnout dočasné i trvalé psychologické problémy. Pamatujte, že pokud se dostanou do příliš těžké a nebezpečné situace, nemusí to jejich duševní zdraví ustát.

Vedlejší úkoly a náhodná setkání v divočině, lovení legendárních stvoření, odhalení tajemství Antiků nebo zvládnutí ošklivé pohromy. To jsou jen příklady toho, co vás v Gord čeká. Atraktivní na tom celém jsou přizpůsobitelné scénáře s možností vybrat si z řady primárních cílů, velikosti úrovní, intenzity nájezdů, prostředí, typů nepřátel, počátečních zdrojů i počasí.

Vlastní scénáře mohou trvat hodinu až čtyři hodiny, zatímco příběhová kampaň je na 10 až 20 hodin. Vše pro jednoho hráče.

Bojový systém by měl být jednoduchý, přesto potěšující. Oštěpy, luky a sekery doplní kouzla. O nich víme pouze to, že půjde o zaklínadla lišící se povahou - některé jsou útočné, jiné obranné, ale obě varianty vám mají poskytnout výhodu na bojišti.

Hlavním cílem je postarat se o osud svého kmene. To znamená zejména postarat se, aby členové zůstali naživu, vybudovat vhodné budovy a posílat váš lid na nebezpečné mise. Důležité je, že osobní příběhy lidí a jejich mentalita ovlivní osud celé osady. Přece jen, úkoly budou formovat jejich osobnosti, ovlivňovat jejich rozpoložení a rozvíjet komunitu.

Své dobrodružství začnete v malé osadě, postavíte palisády, vybudujete další budovy a ze skromného tábora vytvoříte impozantní pevnost. Při tom všem si ale musíte dávat pozor na nepřátelské kmeny, příšery a tajemné sily číhající v okolních lesích. Myslet musíte taky na jídlo a léčení nemocí, stejně tak na potěšení bohů modlitbami.

Gord vyjde v roce 2022 na počítače. Později se nejspíš hra dostane i na konzole. Na titulu pracuje pouze 10 zaměstnanců na plný úvazek a studio silně zvažuje Early Access.

Mimochodem, ve vývoji je ještě multiplatformní projekt s kódovým názvem Project Perun, ale o něm nic dalšího nevíme.