Éra DualShocku, která se datuje k prvnímu PlayStationu, dnešním dnem končí. Prezident Sony oficiálně představil DualSense, nový ovladač, který bude součástí konzole PlayStation 5. Podívat se můžete na první obrázky a přečíst si první detaily.

DualSense je bezdrátový gamepad, který v doprovodu s Tempest 3D AudioTech má nabídnout hráčům nový pocit ponoření se do her. Nemějte ale strach, Sony se rozhodla ponechat většinu toho, co hráči na DualShocku 4 milují. To bude neporušeno a k tomu jsou připraveny nové funkce a vylepšení designu.

„Když jsme v roce 2013 vydali PS4, bezdrátový ovladač DualShock 4 získal mnoho pozitivních ohlasů od hráčů a vývojářů za to, že jde zatím o nejlepší ovladač PlayStationu, a za funkce jako je tlačítko Share. To nás přivedlo k další otázce - jak budeme stavět na tomhle úspěchu?“ tázala se Sony.

DUALSENSE SKLOUBÍ DUALSHOCK 4 S INOVACEMI

Odpovědí je DualSense, který skloubí to, co komunita má ráda na DualShocku 4 a přidá zajímavé novinky. Sony ve spolupráci s vývojáři přišla na to, že ve hrách chybí pocit dotyku a opomíjen byl také zvuk. Proto se rozhodla využít skvělé příležitosti a s PS5 přijít s inovacemi, které tvůrcům her umožní možnosti, jak hráče ještě více ponořit do hraní prostřednictvím nového gamepadu.

DualSense má haptickou odezvu, která změní prožitek z hraní. Například poznáte, že autem jedete blátem. Tlačítka L2 a R2 byly obohaceny o adaptivní spouštěče, díky nimž máte cítit napnutí luku i vystřelení šípu.

Aby vývojáři měl čas zabudovat tyhle novinky do svých her, tak již brzy budou mít DualSense k dispozici.

Podle oficiální zprávy se nové funkce ovladače brali v potaz při návrhu designu. Spolupracovalo se také s hardwarovými inženýry a myslelo se i na vysokou životnosti baterie a snížení hmotnosti ovladače.

Všimnout si můžete rovněž, že na DualSense chybí tlačítko Share. Místo něho má gamepad tlačítko Create, které staví na úspěchu tlačítka Share. Dle Sony jde opět o průkopnickou funkci. Prostřednictvím Create budete vytvářet epický herní obsah a sdílet ho s celým světě, případně jen s uživateli, které sami vyberete. Jinými slovy se nám právě potvrdil dřívější patent, který mluvil o možnosti vytvořit vlastní demoverze a ty posílat dál. Uvidíme, zda Sony půjde až takto daleko. Detaily se dozvíme blíže k datu vydání PS5.

DualSense má zabudovaný mikrofon, aby hráči mohli snadno chatovat s přáteli bez headsetu. Má jít o ideální možnost pro rychlé konverzace. Pokud ale plánujete delší dobu v chatu, je lepší klasický headset.

PS5 NADÁLE V PLÁNU NA KONEC ROKU 2020

„Tradičně mají naše základní ovladače jednu barvu. Jak vidíte, tentokrát jsme šli jiným směrem a rozhodli se pro dvojtónový design. Kromě toho jsme změnili umístění světelné lišty. Na DualShocku 4 byla na horní části ovladače, nyní je na každé straně dotykové plochy a dodává jí o něco mohutnější vhled a dojem,“ uvádí Sony.

„DualSense byl testován širokou škálou hráčů s různými velikostmi rukou, abychom dosáhli požadované úrovně komfortu s velkou ergonomií. Naším cílem je dát hráčům pocit, že jsou součástí herního světa. Chceme, aby hráči při hraní dokonce zapomněli, že mají ovladač v rukou.“

Závěrečné slovo si vzal Jim Ryan, prezident a generální ředitel společnosti Sony Interactive Entertainment, který fanouškům napsal:

„DualSense představuje radikální odklon od našich předchozích ovladačů a ukazuje, jak velký uděláme generační skok s PS5. Nový ovladač společně s mnoha inovativními funkcemi v PS5 bude pro hry transformativní - bude pokračovat v naší misí a posouvat hranice hraní nyní i v budoucnosti,“ napsal Ryan a poděkoval komunitě PlayStation, že s nimi sdílí cestu a těší se, až PS5 koncem letošního roku vyjde. „V následujících měsících se podělíme o další informace o PS5, včetně designu konzole,“ dodal prezident Sony.