Faktor překvapení? I přesto, že dnešek přinesl nějaké ovoce, nadšení mohlo být stokrát větší. 2K již minulý týden oficiálně prozradilo existenci Mafia Trilogy - kolekce všech tří dílů série - za pomoci krátkého teaseru. Z něho byly poznat především dvě věci. Zaprvé, že se druhý a třetí díl dočkají remasterů/znovuvydání a zadruhé, že se první díl zcela nečekaně dočká kompletního remaku.

Microsoft ale nedokázal udržet pusu na uzdě, nebo spíše prsty od klávesnice, a ten samý den na svůj obchod předčasně publikoval stránky s Mafia: Definitive Edition a Mafia 2: Definitive Edition. O všem, co se ze stránek dalo vyčíst, jsme podrobněji psali už minule. O první díle konkrétně zde, o druhé naopak zde.

Jinými slovy, celé překvapení bylo Microsoftem zkaženo, a tak jsme na dnešní detailnější představení definitivních edicí her čekali spíše kvůli dodatečným informacím, které popis v obchodě blíže neprozrazoval. Ještě předtím se ale o další únik postaral australský obchod PlayStationu, který předčasně vydal remasterovanou verzi Mafie 2. V důsledku něho jsme se dozvěděli nejen cenu celé kolekce a jednotlivých her (s výjimkou remaku prvního dílu), ale také se na internet dostaly záběry z hraní, které… Moc lidí nepotěšily, viz nás článek.

Ale zpátky k dnešnímu oficiálnímu oznámení, které toho zase tak moc nového nepřineslo.

MAFIA: DEFINITIVE EDITION - REMAKE LEGENDÁRNÍHO PRVNÍHO DÍLU

Původní Mafia dlouhodobě ovlivnila způsob, jakým mohou videohry vyprávět seriózní příběhy, a my víme, jak moc ji mají fanoušci série stále rádi,“ řekl prezident a komerční ředitel Hangar 13 Haden Blackman, který vedl vývoj hry Mafia: Definitive Edition v pobočkách studia Hangar 13 v Brně, Brightonu, Praze a Novatu. „Skoro 20 let po začátku série Mafia máme nyní úžasnou příležitost představit tuto oblíbenou hru nové generaci hráčů a dát odvěkým fanouškům šanci prožít Tommyho příběh znovu díky hvězdné moderní prezentaci, novým příběhovým prvkům a herním funkcím.

To nám tvrdí oficiální tisková zpráva, která bohužel blíže neuvádí, zda se vlastně dočkáme českého dabingu, či nikoliv. To nám potvrzuje až oficiální web, v němž je dabing uveden! Vzhledem k tomu, že oficiální tisková zpráva mluví o tom, že bude Tommyho příběh rozšířen a „nabízí vhled do postav, do kterých jsme v původní hře jen nakoukli", můžeme očekávat, že na využití původního dabingu nedojde. Herecké obsazení oficiálně neznáme, nicméně je stále možné, že se vrátí původní herci. Snad všichni, s výjimkou zesnulého Antonína Molčíka, jenž si zahrál Salieriho, jsou stále aktivní.

Pokud jde o další informace o hře - z dřívějška víme, nebo jsme alespoň tušili, že remake bude běžet ve 4K s podporou HDR. Zajímavostí také je, že na obrázcích níže můžeme vidět motorky, jejichž přítomnost je zjevně jedna z těch nových herních funkcích, o nichž mluvil Haden Blackman z Hangar 13.

Nechybí ani pre-order bonusy. Za předobjednání dostanete The Chicago Outfit, v němž najdeme limuzínu Smith V12, skin zbraně Gold Semi-Automatic Pistol a oblek The Don.

Oficiální prezentace hry má proběhnout 6. 6. v rámci PC Gaming Show. Oficiálně vyjde 28. 8. jak se předpokládalo.

Potěší i fakt, že bude remake dostupný také na Steamu (a Epic Games Storu), přičemž oficiální cena je pro Českou republiku udávaná jako 49,19€ (1350 Kč) na oficiálních stránkách a 39,99€ (1100 Kč) na Steamu.

MAFIA 2: DEFINITIVE EDITION A MAFIA 3: DEFINITIVE EDITION

Kromě remaku první Mafie vycházející už za nějakých tři a půl měsíce jsme se dnes dočkali vydání remasteru druhého dílu a vydání kompletní edice třetího dílu. Co si budeme povídat, v porovnání s prvním dílem nejde o nijak velké zprávy, které navíc doprovází fakt, že remaster se už před svým oznámením/vydáním dostal veřejnosti na oči a nebylo o co stát, zatímco třetí díl v podstatě nezajímá skoro nikoho.

Nicméně, pokud jde o oficiálnější popis, definitivní edice druhého dílu má nabízet „ohromující HD kvalitu”. Realita je bohužel jiná a spíše se detaily ze hry jaksi vytratily. Není nic lepšího, než opět odkázat na náš předchozí článek.

Pokud jde o situaci na Steamu, ve vaší knihovně se hra rozdělí. Budete mít přístup jak k původní verzi, tak té remasterované. A to i za předpokladu, že si hru pořídíte i v budoucnu. Zajímavostí je, že uloženou pozici z původní hry půjde do nové verze převést.

V případě třetího dílu jsme se dočkali pouhého vydání kompletní edice hry. To znamená základní hru, příběhové expanze Přidej, kotě!, Na kameni kámen a Znamení časů a dodatečné kosmetické balíčky.

V případě třetího dílu to na Steamu a konzolích vypadá tak, že se hra automaticky vylepší na Definitivní edici, přičemž zároveň získáte všechen dodatečný obsah zdarma.

Pokud zároveň vlastníte některé z Definitivních edic, dostanete také věrnostní bonusové balíčky, „které přidávají následující obleky a vozidla pro hlavního hrdinu z každé verze Definitive Edition v rámci her z Mafia: Trilogy do ostatních her:

  • Mafia: Definitive Edition – oblek a taxík Tommyho Angela
  • Mafia II: Definitive Edition – kožená bunda a sportovní auto Vita Scaletty
  • Mafia III: Definitive Edition – armádní vesta a auto Lincolna Claye

Při zaregistrování účtu 2K také dostanete další bonusové předměty do her, které vlastníte.

  • Pro Mafia: Definitive Edition – Black Cats Motorcycle Pack
  • Pro Mafia II: Definitive Edition - Made Man Pack
  • Pro Mafia III: Definitive Edition – trojdílný oblek Classico a revolver Il Duca

„Mafia, oceňovaná herní série kriminálních dramat, má na svém kontě více než 18 milionů prodaných kopií po celém světě. Nyní mají hráči zcela poprvé možnost zažít všechny tři éry této vysoce ceněné akčně dobrodružné série na moderních konzolích,“ píše Cenega Czech v tiskové zprávě.

JAK JE TO S VYDÁNÍM SAMOTNÉ KOLEKCE MAFIA TRILOGY?

Skrze oficiální odpovědi na často kladné dotazy jsme se také dozvěděli informace o tom, jak je na tom samotná Mafia Trilogy - respektive kompletní kolekce.

K dnešnímu dni kolekce vyšla digitálně a samozřejmě obsahuje definitivní edice druhého a třetího dílu. Ve fyzickém provedení vyjde kolekce až s uvedením remaku prvního dílu, tedy 28. 8., a to ve vybraných regionech v Evropě, na Středním Východě, v Africe a v Asii. U nás samozřejmě také vyjde, a to pro PS4 a Xbox One, píše Cenega Czech. To vypadá, že PC verze bude pouze digitálně. Zajímavé je, že vydání trilogie ale není v plánu v případě Ameriky.

Pokud jde o podporované jazyky, už výše jsme informovali, že první díl bude mít český dabing. Pokud vás ale zajímá kompletní seznam, jedná se konkrétně o:

Dabing + titulky: čeština, angličtina, francouzština, italština, němčina, španělština a ruština

Jenom titulky: latinskoamerická španělština, brazilská portugalština, polština, japonština, korejština, tradiční čínština a zjednodušená čínština