Sony slaví. Společnost dnes oznámila, že do 18. 7. letošního roku se prodalo více než 10 milionů konzolí PlayStation 5. Tím se PS5 stala nejrychleji prodávanou konzolí v historii Sony. „Nemůžeme být více nadšeni úžasnou odezvou našich fanoušků,“ vzkazuje Veronica Rogers.

Konkurenční Microsoft dnes prozradil, že Xbox Series X a Xbox Series S jsou nejrychleji prodávané konzole v historii Xboxu. Odhaduje se, že mají na kontě dohromady 6,5 milionu kusů. U PS5 se odhadovalo 10 milionů.

„Překonáváme problémy s dodávkami a globální pandemii a jsme hrdí na to, že jsme přinesli transformační herní zážitek, který uchvacuje hráče po celém světě. Všichni ve společnosti SIE vložili všechny své síly do toho, aby byl zážitek z hraní na PlayStationu lepší než kdykoli předtím. Ráda bych vyzdvihla několik týmů, které k tomu významně přispěly.

Náš Product Development tým přinesl úžasné inovace včetně bleskurychlého SSD, pohlcujícího 3D zvuku a dynamického ovladače DualSense s haptickou odezvou a adaptivními spouštěmi. Jejich talent, vytrvalost a kreativita položily základy celého ekosystému PS5.

Od listopadu, kdy byla konzole uvedena na trh, zrychlily týmy pod PlayStation Studios dynamiku neuvěřitelně úspěšných titulů, které prezentují možnosti systému PS5. Pokud se podíváme do budoucna, řada exkluzivních her z dílny PlayStation Studios zahrnuje nové God of War od Santa Monica Studios, Gran Turismo 7 od Polyphony Digital a Horizon Forbidden West od Guerrilla Games. Mezi velmi očekávané hry od partnerů SIE patří Battlefield 2042 od Electronic Arts, Deathloop od Bethesdy, Far Cry 6 od Ubisoftu a Kena: Bridge of Spirits od Ember Lab.

Kromě toho byl náš Hardware Engineering and Operations tým důležitý při poskytování zdrojů pro výrobu fyzických jednotek PS5 a spolupracoval s našimi globálními týmy obchodního provozu při dodávkách systému PlayStation 5 z místa jeho vzniku na trhy a k zákazníkům po celém světě. Oba tyto týmy a jejich neúnavné úsilí byly naprosto zásadní pro dodání 10 milionů kusů během tohoto historického roku.

Jsme nesmírně vděční našim fanouškům za úžasné přijetí PS5 a našeho rostoucího portfolia herní zábavy. Bez vaší podpory a důvěry by tento brzký úspěch nebyl možný. V oblasti dostupných globálních dodávek děláme stabilní pokroky a nemůžeme se dočkat dne, kdy si každý, kdo chce PS5, bude moci snadno pořídit.

Náš závazek podporovat celou komunitu PlayStationu napříč všemi platformami a službami nebyl nikdy silnější. Ať už jsou tedy hráči na své cestě s námi kdekoli, jsme odhodláni zajistit, aby PlayStation byl tím nejlepším místem pro hraní.“

Konzole PlayStation 5 vyšla 12. 11. 2020 ve dvou verzí: s Blu-ray mechanikou a čistě digitální edici.

K dispozici máme také informace o prodejích nedávno vydaných exkluzivit pro PS4 a PS5. Spider-Man: Miles Morales, který vyšel v listopadu loňského roku na obě generace konzole PlayStation, má na kontě 6,5 milionu kopií. Akční plošinovka Ratchet & Clank: Rift Apart z června letošního roku prodala 1,1 milionu kopií (exkluzivita pro PS5) a hardcore střílečka Returnal zase 560 tisíc (také výhradně pro PS5).

K tomu Sony ještě prodala více než dva miliony kusů MLB: The Show 21. Poprvé hra vyšla nejen na konzole PlayStation, ale také na Xbox Series X/S a Xbox Series S. Zajímavé je, že chybí informace o prodejích remaku Demon's Souls. Přitom šlo o startovní titul PS5.