Aktualizováno: Nakonec nebude čekání tak dlouhé. Prezentace PlayStation 5 her od Sony byla odložena o pouhý týden. Původně se měla konat minulý čtvrtek, ale kvůli situaci ve Spojených státech amerických ji Sony odložila. Nyní už víme, že se přehlídka her pro novou generaci PlayStationu uskuteční tento čtvrtek, 11. června, od 22:00 našeho času.

Přečtěte si také: Sony u PS5 sází na exkluzivity a cena konzole bude odrážet hodnotu hardwaru

Nejprve se datum konání prezentace objevilo na Twitchi v rámci německé reklamy. Už dnes ráno ale o něm mluvilo více zdrojů. Sony ho krátce po osmé hodině večerní potvrdila na svém oficiálním twitterovém PlayStation účtu.

Sony ještě dodala, že prezentace je předem natočena a bude se vysílat v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu. Prý toto rozhodnutí usnadnilo výrobní proces show v době, kdy mnoho týmů a vývojářů pracuje z domova. Hry, které ve čtvrtek uvidíme, budou vypadat ještě lépe až si je pustíme na PS5 a 4K televizi. Sony při sledování doporučuje sluchátka.

Už dříve Sony avizovala, že se s námi podělí o první pohled na hry, které budeme moci hrát při vydání PlayStationu 5 (konec letošního roku). „Hry, které ukážeme, reprezentují to nejlepší v [herním] průmyslu od inovativních studií po celém světě. Studií menších i větších, novějších i starších, jež tvrdě pracovaly na hrách, které ukážou potenciál [našeho nového] hardwaru.”

Na jaké hry se můžeme těšit? Oficiálně nevíme, ale ukázat by se měl remake/remaster důležité hry od studia Bluepoint (dle spekulací Demon's Souls exkluzivně pro PS5), pokračování Horizon Zero Dawn od Guerrilla Games, něco od Insomniac Games (možná nový Spider-Man nebo nový Ratchet and Clank) a další Gran Turismo.

Shodou okolností si Sony minulý čtvrtek v Argentině zaregistrovala novou ochranou známku pro Gran Turismo. Mluví se také o Silent Hill nebo Resident Evil 8.

Otázkou také zůstává, zda uvidíme samotnou konzoli. Sony stále neodhalila vzhled PlayStationu 5 a někteří tvrdili, že ho při této prezentaci ještě neuvidíme, stejně tak nebudeme znát cenu. Tak uvidíme, co vlastně uvidíme.

Každopádně, 10. června 2013 společnost Sony na tiskové konferenci v rámci E3 odhalila detaily o PS4, oznámila cena a předvedla první exkluzivity.

Prezentaci PS5: The Future of Gaming budete moci sledovat živě s českým komentářem u nás:

OFICIÁLNÍ POPIS PLAYSTATIONU 5

Blesková rychlost: Užij si výkon speciálního procesoru, grafiky a jednotky SSD s integrovanými vstupy/výstupy, přepisující pravidla toho, co konzole PlayStation dokáže. 

Ohromující hry: Kochej se neuvěřitelnou grafikou a vychutnej si nové funkce systému PS5™. 

Dechberoucí zábava: Vychutnej si hlubší herní prožitek s podporou hmatové odezvy, adaptivních spouští a technologie 3D zvuku.