Cyberpunk 2077 je jistě nejočekávanější hrou letošního roku. Dovolil bych si tvrdit, že možná ne jenom letošního roku, jelikož někteří z nás na tohle akční RPG od polského studia CD Projekt RED čekají už pěkně dlouho. Jak jistě víte, Cyberpunk 2077 se dočkal několika odložení a podle všeho už k žádnému dalšímu dojít nemělo. Bylo slibováno, že datum 19. 11. je konečné, ale co se nestalo, na světě byl najednou další odklad. Avšak tento odklad neštve jen nás hráče, ale nemalé problémy s ním mají i vývojáři a vydavatelé jiných her.

Hned jako první tu mám studio Rockfish Games, které stojí za vesmírnou střílečkou Everspace 2. To na kickstarterové stránce týkající se právě Everspace 2 zveřejnilo příspěvek oznamující odklad plánovaného předběžného přístupu. Za ním nestojí nic jiného než odložení Cyberpunku 2077. Studio odklad tohoto velikána označilo jako obrovskou ránu, která si dost pohrála s jejich plány.

Tím pádem se předběžný přístup, který byl původně plánován na půlku prosince/decembra, přesouvá na začátek ledna/januára. Rockfish Games se k odložení vyjádřili takto: „Jsme si vědomi toho, že fanoušci Everspace 2 budou nešťastní, ale soutěžit s nejočekávanější hrou v historii prostě není dobrý nápad.“

Pokud jste netrpělivě vyhlíželi předběžný přístup pro Everspace 2 a doufali jste, že se ke hře dostanete už v prosinci a tato zpráva vám zkazila den, tak tu je ještě jedno info, které by ho zase mohlo vylepšit. Pokud jste na Kickstarteru podpořili autory částkou 30€ nebo více, dostanete 2. 11. přístup do uzavřené bety.

Další obětí odkladu Cyberpunku 2077 jsou Grinding Gear Games, kteří kvůli tomu musí odložit svoji nejnovější expanzi pro Path of Exile. Ta měla původně vyjít 11. 12., tedy den po datu, na které se Cyberpunk 2077 přesunul. To je samozřejmě hlavním a jediným důvodem, proč se rozšíření odsouvá na blíže nespecifikované datum v lednu/januári příštího roku.

Vývojáři z Grinding Gear Games se k odkladu vyjádřili na svém fóru: „Původně jsme měli v plánu vydat expanzi s označením 3.13 11. prosince/decembra. Jak jsme probírali minulý týden, naše nové metody týkající se vývoje nám dávají přesvědčení, že jsme schopni do tohoto data přijít s velice kvalitní expanzí. Pak CD Projekt RED oznámil, že Cyberpunk 2077 přesouvá na 10. prosince. Nechceme naše hráče postavit do situace, kdy se budou muset rozhodnout mezi těmito dvěma hrami, takže jsme se rozhodli ustoupit a posunout vydání Path of Exile 3.13 na leden.“

Naštěstí se v průběhu prosince/decembra hráči nějakého toho nového obsahu pro Path of Exile dočkají. Vývojáři budou sice poctivě pracovat na další velké expanzi, která posune Path of Exile do verze 3.14, ale i tak se můžete těšit na speciální event u příležitosti Vánoc, který poběží několik týdnů, abyste i v tomto klidném období měli co dělat.

Co říkáte na odkládání her kvůli Cyberpunk 2077? Přijde vám to jako správný krok od vývojářů, nebo byste si na jejich místě s tímto nadcházejícím titulem nelámali hlavu? Já s vývojáři souhlasím, jelikož být jimi, tak se s takovýmto ambiciózním projektem rozhodně nechci dělit o hráče. Avšak je mi jasné, že se tu najdou tací, kteří na to mají zcela odlišný pohled. Hlavu si možná láme i Ubisoft, který na 3. 12. 2020 má naplánované dobrodružství Immortals: Fenyx Rising.