314 čísel, 37 626 stránek, 4683 recenzí, 528 rozhovorů a 1290 témat. To je 25 let českého herního časopisu LEVEL. Jeho autoři chtějí všechny stránky profesionálně naskenovat a vytvořit obrovský on-line archiv.

Před nástupem sociálních sítí a vzniku nejrůznějších internetových magazínu mezi hráči kralovaly papírové časopisy. Mezi nejoblíbenější patřil LEVEL společně se SCORE. Oba nadále vycházejí a redakce prvního zmíněného přichází se zajímavým plánem.

„25 let psaní o hrách a všem kolem nich v jednom obrovském unikátním on-line archivu. Takový je náš cíl. Na časopisu LEVEL vyrostla celá generace českých hráčů a posledních 7 let jej vydávají na vlastní pěst jeho bývalí šéfredaktoři a redaktoři. Nová čísla stále přibývají, ale na ta stará se spíše práší ve skříních a na půdách,“ píše redakce.

„Uchovávat přes 300 časopisů v papírové podobě, to není nic jednoduchého. Nehledě na to, že jakmile chcete v té haldě něco najít, můžete si na to vyhradit klidně celý večer. Proto jsme se rozhodli, že všechna čísla, všechny recenze, články, témata a rozhovory, zkrátka vše, do poslední stránky, převedeme do strojově čitelné digitální podoby.“

LEVEL hodlá svůj plán uskutečnit ve spolupráci s plzeňskou firmou EXON, která provozuje profesionální velkoformátové skenery a speciální software, díky kterému může Levely do digitální podoby převést v maximální kvalitě. Malou ukázku si můžete stáhnout už nyní.

Proto přichází kampaň na Startovači. LEVEL chce získat nejen peníze pro profesionální naskenování, ale také zjistit, zda je mezi hráči o digitální archiv vůbec zájem. „Věříme, že může být užitečný a zábavný nejen pro bývalé a současné čtenáře, ale i pro akademiky, vývojáře a další, které zajímá vývoj popkultury a především her,“ vysvětluje redakce.

Základním cílem je vybrat 150 tisíc korun, aby digitální archiv Levelu vznikl. Každé číslo bude v PDF formátu, který bude otevřený k prohledávání podle názvů her. Archiv bude po přihlášení dostupný na level.cz všem podporovatelům ze Startovače. Přístup do archivu bude možné získat i samostatně.

Druhý cíl za 220 tisíc korun má zajistit vytvoření pokročilého vyhledávání v celém archivu. Přímo z level.cz půjde vyhledávat libovolné texty (podle názvů her, autorů, libovolných slov) a systém vám ukáže nejen v jakém PDF je daný řetězec, ale i na jaké straně jej máte hledat a danou stránku/článek si poté stáhnout jako samostatné PDF. V plánuje je i propojení archivu videí z LEVEL DVD, která jsou už nyní dostupná na jejich YouTube kanálu.

Když se vybere 400 tisíc korun, tak redakce připraví knižní (papírové i elektronické) vydání nejlepších původních rozhovorů, které v Levelu vyšly. „Mluvili jsme s desítkami legendárních vývojářů jako John Romero, Peter Molyneux, Warren Spector, Harvey Smith, Patrice Desiléts nebo Ron Gilbert. A vedle toho i snad se všemi osobnostmi české herní scény a řadou dalších zajímavých lidí, které možná neznáte podle jména, ale jejich názory vás určitě zaujmou. Další podrobnosti o případné knize zveřejníme až po překročení základního cíle,“ dodává redakce.

KOLIK STOJÍ PŘÍSTUP DO ONLINE ARCHIVU?

Přístup k celému archivu všech naskenovaných čísel po dobu jednoho roku stojí 600 Kč. Za 300 Kč se vám odemkne archiv naskenovaných čísel od roku 2013 do roku 2020 po dobu jednoho roku.

Za 1000 Kč obdržíte papírový LEVEL 300 s podpisy a věnováním od redaktorů (Bach, Poláček, Dobrovský, Grygar, Rybka a další) a přístup k celému archivu na dobu jednoho roku.

1500 Kč obsahuje stříbrné předplatné papírového Levelu na jeden rok (tričko, komiks a poukaz do Železné koule) a přístup k archivu všech naskenovaných čísel po dobu 1 roku.

Doživotní přístup k archivu všech naskenovaných čísel je za 2500 Kč.

FAQ

Budete digitalizovat i aktuální čísla?

Nová čísla budeme aktualizovat vždy po jednotlivých ročnících. Tzn. vždy zhruba v polovině roku přibude do archivu balíček čísel z roku předchozího. Pokud se nám povede splnit cíl kampaně, budou digitalizována nejprve čísla od 1 do 308. Další budou následovat v polovině příštího roku.

Budou mít přístup do archivu stávající předplatitelé Levelu?

Našich předplatitelů si vážíme a máme je rádi. Přistup do archivu zdarma jim bohužel dát nemůžeme – nebylo by to fér vůči podporovatelům zde na Startovači. Předplatitelé papírového Levelu ale budou mít možnost koupit si přístup do archivu za zvýhodněnou cenu. Podrobnosti ještě zveřejníme. 

To nemáte Levely uložené v elektronické podobě? Vaši grafici je přeci museli mít...

Spolehlivé elektronické zdroje Levelu máme jen od roku 2013 dodnes. DTP podklady ke starším číslům (čísla 213 a starší) máme k dispozici jen ve fragmentech a sestavit z nich kompletní archiv by bylo nemožné.

Proč si nezaplatíte digitalizaci sami?

LEVEL jsme od velkého vydavatele kupovali společně jako tým a jako tým ho děláme dodnes. Věnujeme mu své večery, víkendy a vůbec spoustu volného času. Ale hlavně – děláme ho pro vás. Nedávalo by nám smysl dělat archiv Levelu, který by nikoho nezajímal. Proto chceme celý tenhle záměr podrobit zkoušce v podobě Startovače.