Cyberpunk 2077 obsahuje mnoho věcí, které bychom mohli označit za ikonické. Pestré město Night City. Myšlenky o boji proti korporacím. Posedlost příliš velkého množství fanoušků vzhledem Judy a Panam. Nálož bugů pro každého. Řidiči, chodci a strážci pořádku, kteří se kvůli takřka neexistující umělé inteligenci chovají jako absolutní idioti. Ten chlápek, co má místo jisté části těla výbušninu (pokud jste náhodou hru nehráli, tak ne, není to ta část těla, kterou určitě máte na mysli). Je toho zkrátka dost, ale asi se všichni shodneme, že jestli je tu něco, co můžeme označit za ikonu Cyberpunku 2077 s naprostou jistotou, je to postava Johnnyho Silverhanda, jehož ztvárnil populární herec Keanu Reeves.

Přečtěte si také: Vyšel očekávaný patch 1.1 pro Cyberpunk 2077

S ohledem na to, jak často jsme Reevese jako Johnnyho Silverhanda vídali již před vydáním hry, by se mohlo zdát, že pro studio CD Projekt RED měl narcistický rockerboy, kterého můžeme znát již ze stolního RPG Cyberpunk 2020, od začátku tvář jen a pouze Keanu Reevese. Ve skutečnosti tomu ale tak nebylo, jak dokazují nejen některé starší rozhovory s vývojáři, ale i koncepty z vývoje, jež zveřejnila na webu Artstation Lea Leonowicz z CD Projektu RED.

Jsou vám obrázky povědomé? To proto, že je najdete v digitálním artbooku, k němuž má přístup každý majitel Cyberpunku 2077, a ve fyzickém artbooku, který je součástí sběratelské edice hry. Teď ale máme k dispozici veřejně dostupnou a snad i o něco rozsáhlejší nabídku obrázků, jež ukazují jakousi obecnou podobu Johnnyho Silverhanda předtím, než se Saturn dostal do zákrytu s Jupiterem, díky čemuž se polskému studiu povedl naprosto mistrovský herecký úlovek. Nebo tak nějak to tehdy bylo.

Některé Johnnyho rysy se dle očekávání napříč jednotlivými obrázky i jejich segmenty liší. Vývojem a nástřely různých možností prošel účes nebo styl a typ oblečení, vidět můžeme třeba i detail tetování a doslova válečných jizev, které se nepochybně postupem času také měnily. Zároveň je ale zjevné, že celková představa o tom, kdo je to Johnny Silverhand, co má za sebou, jak má zhruba vypadat a jak se na jeho vzhledu podepisuje jeho minulost i přístup k životu, byla dlouho konzistentní a docela jasně daná. Výsledek v každém případě asi těžko mohl dopadnout lépe, je ale určitě zajímavé vidět, jak se taková ikona vlastně vyvíjela, než dospěla do té podoby, která nás při hraní ustavičně peskuje a kritizuje. Nebo že bychom ten Cyberpunk 2077 hráli špatně?